Utorak, 23 Jula

Epidemiolog dr. Blaško Topalović: Epidemija morbila u Tuzli i Živinicama zbog niskog procenta vakcinisane djece

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od Nove godine u UKC Tuzla hospitalizirano 29 oboljelih od morbila, uglavnom je riječ o nevakcinisanoj djeci iz Živinica, koja su boravila u vrtiću.

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Epidemija morbila proglašena je na području Tuzle i Živinica. Zbog veoma nepovoljne epidemiološke situacije, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona zatražio je jučer i dobio saglasnost Ministarstva zdravstva TK za proglašenje epidemije.

Vezani tekst:

Ministarstvo zdravstva TK dalo saglasnost za proglašenje epidemije morbila u Tuzli i Živinicama

Glavni razlog epidemije je, kazao je na konferenciji za medije upriličenoj u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla primarijus dr. Blaško Topalović, epidemiolog ZJZ TK, nizak procenat vakcinisanosti djece.

„Procenat je 62 posto a trebalo bi oko 95 posto da postignemo dobar kolektivni imunitet“, kazao je dr. Topalović.

ZABRINJAVA POJAVA VAKCINALNO PREVENTABILNIH BOLESTI

Ukupnu epidemiološku situaciju je ocijenio nepovoljnom uz upozorenje da imamo upravo pojavu bolesti koje su vakcinalno preventabilne.

„Do oktobra 2023. možemo reći da smo kvalifikovali epidemiološku situaciju kao nesigurnu. S obzirom na to da imamo još Kovida, naravno, nećemo ga se nikada ni riješiti, a imamo i 1.660 slučajeva registriranih zaraznih i parazitarnih oboljenja i više od 1.200 prijavljenih slučajeva varičela. Na to dodajmo početak pertussisa (veliki kašalj op.a.), jer krajem oktobra su registrirani prvi slučajevi. Imali smo i dva slučaja meningokoknog meningitisa, pa osam slučajeva seroznog meningitisa. Dodajmo na to da smo krajem decembra imali pojavu morbila, to je usložnilo epidemiološku situaciju koju danas možemo okvalifikovati kao nepovoljnu.

Ono što nas trenutno posebno zabrinjava je upravo pojava vakcinalno preventabilnih bolesti, dakle, svjesni smo da i u našem okruženju ima i pertussisa i bilo je pitanje kad će se to pojaviti i kod nas. Međutim, morbili me nisu iznenadili, s obzirom na nisku pokrivenost sa dvije doze vakcine MRP kod djece obveznika. Kad kažem da me nije iznenadila, zato jer imam podatak da je na području Tuzlanskog kantona pokrivenost prvom dozom djece starosti do godinu, odnosno, sa godinu dana, 62 posto. Isto toliko je primilo i drugu dozu“.

Primarijus Topalović kaže da više od 1.300 djece svake godine ne budu vakcinisana. Podsjetio je i na epidemiju morbila 2015. godine što, kazao je, govori da se epidemije javljaju periodično, a što je u skladu sa naučnim i stručnim stavovima.

„Dakle, u onim situacijama kada se dostigne kritična masa nevakcinisane djece, to je dobra podloga da kada virus ili neki drugi uzročnik uđe u tu populaciju, možemo očekivati povećan broj oboljelih.

Primarijus dr. Topalović je pojasnio da je virus mobila jedan od najkontaminoznijih, te da se brzo i lako širi i vakcinaciju smatra ključnom za prevenciju bolesti.  

Prof dr. Rahima Jahić, načelnica Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla je kazala da je s početkom zime povećan broj infektivnih bolesti. Dnevno u ambulanti imaju prijem od 40 do 50 bolesnika.

Od Nove godine imaju 29 oboljlih od morbila

„Uglavnom su to djeca dobi od godinu dana. To su većinom djeca iz Živinica, 25 od ovih 29 su djeca iz Živinica“.

Doktorica Jahić kaže da se uglavnom radi o nevakcinisanoj djeci koja borave u vrtiću.

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.