Četvrtak, 13 Juna

Strah za zdravlje i život ne poznaje naciju, građani jednako prepušteni sebi do vakcina od COVAX-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Više od 2 miliona doza vakcina protiv COVID-19 koje je BiH naručila preko COVAX-a i EU mehanizma (1.232.000 i 892.000 doza), ako je suditi prema već zabilježenim statistikama u svijetu (Our World ih Data), za malu zemlju poput BiH (3,5 miliona stanovnika) mogla bi biti dostatna za imunizaciju u procentu dovoljnom za preveniranje zaraze i smrtnosti u sadašnjem obimu. Pitanje je mjesec ili dva kada će BiH dobiti vakcine putem pomenutih mehanizama pa je vrlo indikativan nerad vlasti da se osim ovih, uopće nabavljaju neke druge.

Piše: N.Š.K.

U trećem smo mjesecu 2021. godine u kojoj svijet (godina od proglašenja pandemije) uveliko vrši imunizaciju stanovništva protiv virusa COVID-19 a u Bosni i Hercegovini se o imunizaciji još uvijek samo razgovara. Pisali smo već kako po efikasnosti te faze borbe protiv pandemije prednjači Izrael i da su nakon 40 posto imuniziranog stanovništva uspjeli smrtnost prevenirati za 99 posto.

Vezani tekst: U Izraelu masovnom vakcinacijom prevenirali smrtnost od COVID-19 za 98,9 posto

U našem okruženju Srbija je među prvima po masovnosti vakcinacije ali su i visoko na ljestvici evropskih zemalja.

U Bosni i Hercegovini je tek nabavljeno malo doza za bh. entitet Republika Srpska, donacija iz Srbije za Federaciju i najava donacije iz Slovenije za BiH. U pitanju je neznatan broj doza s kojima će uglavnom biti vakcinisano zdravstveno osoblje.

Sistemska i masovna imunizacija stanovništva nije ni počela a vlast se svađa, najavljuju formiranje radnih tijela, zbog pogoršane epidemiološke situacije krive građane, prijete strožijim mjerama i kaznama, prebacuju krivicu jedni na druge, birokratija se pravda propisima, a najodgovorniji se pravdaju i strahom od direktne nabavke da ih neko ne bi optužio za korupciju!?

U javnim obraćanjima skoro se ništa nije promijenilo u odnosu na prethodna dva mjeseca.

Vezani tekst: Ako nije jasno: Vakcina nema, svjesno i ujedinjeno nas puštaju da čekamo one od COVAX-a i EU mehanizma, pa kad stignu

U međuvremenu su iz mehainzma COVAX, 2. marta objavili najnoviji plan (link) isporuke vakcina. BiH je, međutim, samo navedena u tabeli među zemljama koje čekaju isporuku. Iako smo naručili više, za BiH je prema prvom planu predviđeno 108.000 Astra Zenece doza i 23.400 Pfizer-BioNTech vakcina.

U COVAX-u su podijelili rokove isporuke u dva dijela i pošto smo prvi period ostali bez vakcina, dakle, sasvim je jasno da smo u redu za čekanje na isporuke planirane do kraja maja.

Nakon što je Predsjedništvo BiH dalo saglasnost za potpisivanje preostalih sporazuma za nabavku vakcina putem mehanizma COVAX, navodno bi 23.400 doza vakcine kompanije Pfizer i BioNTech moglo stići do kraja marta.

Međutim, i to je na dugu štapu.

Samozaštita i strpljenje

BiH je sasvim je sigurno „crna rupa“ u Evropi po odnosu prema ovom globalnom i prioritetnom problemu s kojim se suočavaju sve zemlje svijeta.

Naše vlasti najavljuju ali nikako da počnu sa direktnom nabavkom vakcina mada tvrde i da novca za to ima u budžetima entiteta.

Pisali smo već ali sada je sasvim izvjesno da građanima Bosne i Hercegovine, koji prežive i do tada se ne razbole, jedino preostaje samozaštita od virusa, uz maske i dezinfekciona sredstva koji sami kupuju, te mnogo strpljenja do prvih isporuka vakcina od COVAX-a i EU mehanizma.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.