Ponedjeljak, 22 Aprila

U Izraelu masovnom vakcinacijom prevenirali smrtnost od COVID-19 za 98,9 posto

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Godinu nakon prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u BiH, nakon 135.513 oboljelih i 5.228 umrlih, sistemska imunizacija stanovništva još nije ni počela. Nabavljena je tek određena količina doza za RS, Srbija je za FBiH donirala 10.000 doza Astra Zeneca vakcina a donaciju 4.800 doza ove vakcine danas je najavila i Slovenija. Za to vrijeme u svijetu se već bilježe prvi efekti masovne imunizacije stanovnšitva.

Autor: Maida Varga

Izrael je do sada vakcinisao 40,3 posto populacije (prema podacima iz 2018. godine ukupno 8,8 miliona stanovnika) sa obje doze vakcina. Prema podacima Our World in Data na prvom su mjestu po uspješnosti vakcinacije.

Drastično smanjili broj novooboljelih

Izraelsko Ministarstvo zdravstva je 20. februara (podaci prikupljeni do 13. februara) objavilo rezultate djelotvornosti vakcinacije. Nakon 14 dana od primljene druge doze vakcine, kako su saopćili, prevenira se obolijevanje od COVID-19 za 95,8 posto, visoka temperatura i respiratorni simptomi za 98 posto, hospitalizacija je prevenirana za 98,9 posto, ozbiljni oblici obolijevanja za 99,2 posto a smrtnost od COVID-19 prevenirana je za 98,9 posto.

Nakon Izraela, po procentu imuniziranog stanovništva, slijede Sejšeli sa 25 posto, SAD 8,1 posto, Srbija 7,7 posto i Malta 6,2 posto.

Od zemalja iz okruženja Bosne i Hercegovine, Srbija je prva po efikasnosti imunizacije a četvrta u svijetu po procentu vakcinisanih sa obje doze vakcine.

Slovenija je vakcinisala 2,5 posto a Hrvatska 1,5 posto stanovništva.

Crna Gora ima 0,2 posto vakcinisanih samo prvom dozom vakcine.

Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija prema Our World in Data nemaju vakcinisanih.

Mnogoljudnije zemlje, veći zahtjevi za vakcinama

Prema ukupnom broju doza vakcina prednjače SAD sa 80.540.474 doza, zatim Kina sa 52.520.000 doza i Velika Britanija sa 21.599.027 doza.

Zemlje koje vode računa o sigurnosti svojih građana obezbijedile su dovoljne količine vakcina.

Uspješna vakcinacija, osim zdravstvene sigurnosti obezbjeđuje građanima normalno okruženje za rad i razvoj privrede, utiče na smanjene nezaposlenosti i ukupnu finansijsku stabilnost stanovništva. Upravo zato bogate ali i uređene zemlje sa odgovornom vlašću prednjače po broju vakcinisanih.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.