Četvrtak, 20 Juna

Ako nije jasno: vakcina nema, svjesno i ujedinjeno nas puštaju da čekamo one od COVAX-a i EU mehanizma, pa kad stignu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Da li se čeka kredit MMF-a da bi se krenulo sa direktnim nabavkama vakcina protiv COVID-19, jer ni Tegeltija a ni Novalić i Višković nikada nisu precizirali koliko i gdje je taj novac za koji tvrde da ga za nabavku vakcina, mimo globalnih mehanizama, uopće imamo?

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Epidemiološka situacija je pogoršana, kažu nam. Činjenica je da smo visoko na evropskoj ljestvici po smrtnosti od virusa COVID-19. Osim što nas vlast raspamećuje, ne rade ništa da nabave vakcine mimo COVAX-a i mehanizma Evropske unije. Ne trebaju nam ponavljati da isporuka tih vakcina kasni. Znamo to. Ne trebaju nam dva mjeseca ponavljati „da će“ nabaviti direktno, već nam trebaju reći da uveliko rade na tome.  

NARUČILI KOLIKO SU I NAMJERAVALI

Početkom godine rečeno nam je da u entitetskim budžetima postoji novac za direktnu nabavku. Istina, s nabavkom sad već problem imaju i mnogo uređenije evropske zemlje, međutim, u BiH se na tome uopće ne radi!

O novcu koji navodno imamo, vlasti više i ne govore.  

Bosna i Hercegovina je do sada preko mehanizma COVAX naručila 1.232.000 doza vakcina. Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, rekao je da su vakcine već plaćene.

Naša je zemlja i preko mehanizma za snabdijevanje EU naručila 892.000 doza.

Kad se sabere, govorimo o 2.124.000 doza za zemlju sa oko 3,5 miliona stanovnika. Mada od Popisa stanovništva 2013. godine nemamo precizne podatke koliko je stanovnika od tada napustilo zemlju.

Ako uzmemo u obzir da je vakcinacija predviđena samo za punoljetne osobe i da će se mnogi vakcinisati u Srbiji i Hrvatskoj, odnosno drugim zemljama EU, moguće da je 2.124.000 doza dovoljno za prvu vakcinaciju kompletnog stanovništva BiH, ili za kompletnu vakcinaciju (po dvije doze) za 50 posto stanovništa.

Ako se procjenjuje da je imunizacija oko 70 posto stanovništva dovoljna za sticanje kolektivnog imuniteta, onda su naše vlasti dobro znale šta rade i prema prvim računicama, osim vakcina koje čekamo preko globalnih mehanizama, moguće da nisu ni imali namjeru nabavljati druge.

Tek kada je postalo jasno da isporuka vakcina putem oba mehanizma kasni i da je Bosna i Hercegovina i po imunizaciji protiv virusa COVID-19, „crna rupa“ u Evropi, Tegeltija se sastao sa entitetskim premijerima, Fadilom Novalićem (SDA) i Radovanom Viškovićem (SNSD), pa je odlučeno da BiH ide u direktnu nabavku vakcina.

Međutim, na tom polju se, prema našim saznanjima, već dva mjeseca ne radi ništa.

Novac, bar ne konkretna izdvajanja iz entitetskih budžeta, više se i ne spominje.

Podsjetimo i na to da su pregovori BiH sa MMF-om o novoj tranši kredita obustavljeni zbog neslaganja bh. pregovarača s potrebom reformi kojima se kredit uvjetuje. A kredit MMF-a usko je povezan s budžetima i na državnom ali i na entitetskim novoima, jer su novac iz kredita koji još nismo ni dobili već projecirali za određene stavke.

Dakle, moguće je da vakcina nema jer osim za nabavke preko COVAX i mehanizma za snabdijevanje EU, para nema.

U zemlji ogrezloj u korupciji, navoditi kao razloge za sporost i oprez pri direktnoj nabavci vakcina to što niko ne želi biti dijelom eventualne nove afere poput one s nabavkom respiratora u FBiH, priča je za malu djecu. Niti se ko plaši, niti neko ko ima mandat i prima platu iz (našeg) budžeta i ko ima obavezu da radi u interesu (zdravlja) građana, ima pravo reći da nešto neće jer se plaši eventualnih problema.

Postoje zakonske procedure nabavke i ukoliko se one ispoštuju, te ukoliko se u cijenu vakcina niko nema namjeru „ugraditi“, nema razloga za brigu.

To što smo pri vrhu na ljestvici zemalja po smrtnosti od virusa COVID-19, po svemu sudeći nikome nije alarm da hitno rade šta znaju. Građani u BiH se svakodnevno raspamećuju novim podacima o epidemiološkoj situaciji, nameću se pravila, krive se oni građani koji ne mogu sebi priuštiti luksuz „izolacije u kancelariji“ dok plata redovno liježe na bankovni račun, već moraju da rade i na terenu, kreću se, svakodnevno komuniciraju s drugima.  

Istovremeno se, za račun navodne brige za iste te građane (poreske obveznike) kamče krediti od međunarodnih finansijskih institucija, a kojima će se na koncu navećim dijelom isplatiti plate upravo „izoliranih u kancelarijama“.

U REDU ZA ČEKANJE SA NAJNERAZVIJENIM ZEMLJAMA

Istina je da su u bh. entitetu Republika Srpska već direktno nabavili 2.000 doza ali minoran je to broj u odnosu na potrebe.

A što se države tiče, posve je jasno da nema ozbiljne namjere da imunizacija stanovništva uskoro bar počne i bit će da ćemo dočekati vakcine koje su već naručene kroz pomenute mehanizme. Dakle, ako nekome nije jasno šta radimo, odgovor je: čekamo u redu, skupa sa najnerazvijenijim zemljama svijeta.

Da građani Bosne i Hercegovine nisu „kratke pameti“, samo bi pred ovakvim primjerom odnosa vlasti prema građanima, padala u vodu svaka predizborna kampanja koja obećava med i mlijeko ali samo dok se ne zasjedne u fotelju.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.