Petak, 14 Juna

Radioaktivnost na Trgovskoj gori hrvatski stručnjaci ispituju uz pomoć pčela

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uprkos protivljenu predstavnika BiH ali i dijela struke i nevladinih organizacija u Hrvatskoj, na Trgovskoj gori, lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju, uveliko se pripremaju za izgradnju Centra. Nakon ispitivanja tla, objavljen je i javni poziv za čišćenje terena a postavljne su košnice s pčelama jer hrvatski stručnjaci tako namjeravaju ispitati stepen radioaktivnosti na tom području.  

Autor: Megafon.ba

Na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju na Čerkezovcu, na obroncima Trgovske gore, postavljenje su košnice s pčelama. Stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu postavili su tri košnice koje će se uz ostale podatke koristiti kao izvor informacija za definiranje stanja radioaktivnosti na lokaciju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Prvi uzorci u maju

Pčelinji proizvodi su odlični bioindikatori prirodne radioaktivnosti, kao i stanja u okolišu općenito. Naime, pčele prikupljaju nektar sa biljaka u krugu od tri do pet kilometara od postavljenih košnica, odnosno, s površina preko tridesetak kvadratnih kilometara.

Biljke iz okoliša preuzimaju spojeve i elemente te ih ugrađuju u tkiva tzv. “uptake“, a među tim elementima su i oni radioaktivni koji su prisutni u okolišu.

Pčele prilikom prikupljanja nektara i peluda s biljaka ujedno prikupe i ugrađene mikroelemente i radionuklide. Monitoringom uz pomoć pčela mogu se uz manji broj uzoraka prikupiti znatno kvalitetniji i reprezentativniji podaci o postojećem stanju radioaktivnosti okoliša.

Očekuje se da će prvo uzimanje meda biti početkom maja i da će sadržavati kompozitni uzorak meda od livadskih biljaka, voćaka i grmlja. Sredinom ljeta bi trebalo prevladavati med od drveća u cvatu (kesten, lipa, dijelom crnogorica), a u jesen ponovno kompozitni med livadskog bilja koje cvate krajem ljeta i početkom jeseni.

Melisoplainološke analize provode se u Laboratoriju za analizu pčelinjih proizvoda i biologiju pčela Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Metoda ispitivanja jeste naučno oravdana i utemeljena ali relevantna samo ukoliko ispitivanje bude nastavljeno te podaci od ove godine budu uporedno analizirani s pokazateljima do kojih bi se eventualno došlo nakon uspostavljanja Centra.

Za sada se struka u BiH i dijelom u Hrvatskoj protivi izgradnji odlagališta u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom jer bi to moglo imati pogubne štete za okoliš, odnosno, zdravlje stanovništva u Hrvatskoj i u našoj zemlji.

Vezani tekstovi:

Član bh. Ekspertne grupe Edin Delić: Zemljotresi u Hrvatskoj krunski dokaz protiv projekta „Trgovska gora“

Odgovor iz DARNS-a: Zemljotres u Petrinji potvrdio da je Trgovska goa neprihvatljiva lokacija za odlagalište nuklearnog otpada

Uprkos upozorenjima Hrvatska pokreće istraživanja na Trgovskoj gori

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.