Utorak, 23 Jula

Uprkos upozorenjima Hrvatska pokreće istraživanja na Trgovskoj gori  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ugovor o istraživanjima potrebnim za dobijanje dozvola za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada potpisan 25. januara 2021. godine.

Autor: M.V.

Hrvatska ne odustaje od izgradnje nuklearnog odlagališta u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. Ni zbog oporavka infrastrukture u području Trgovske gore (u blizini Petrinje) nakon razornih zemljotresa, koji su stručnjacima u Bosni i Hercegovini i dijelom i u Hrvatskoj razlog tvrdnje da ova lokacija kao seizmički trusno tlo, nije sigurna za odlagalište opasnog otpada.

Proces dobijanja dozvola

Ugovor za uslugu istražnih radova potrebnih za dobijanje dozvola za izgradnju, na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac (na obroncima Trgovske gore) potpisan je 25. januara 2021. godine sa Geotehničkim studiom d.o.o. , Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Rudarsko- geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je objavljeno na zvaničnoj internet stranici Centra, ugovor je potpisan s ciljem izrade dokumentacije i provedbe aktivnosti za dobijanje dozvola za izgradnju Centra.

Nakon istraživanja, koja će trajati narednih 19 mjeseci, bit će poznato o kakvom se geološkom sastavu i građi terena radi.

O ovoj temi saznajte još iz tekstova Megafona:

Hoće li razorni zemljotresi u Hrvatskoj, u blizini Trgovske gore, zaustaviti izgradnju odlagališta nuklearnog otpada?

Član bh. Ekspertne grupe Edin Delić: Zemljotresi u Hrvatskoj krunski dokaz protiv projekta „Trgovska gora“

Odgovor iz DARNS-a: Zemljotres u Petrinji potvrda da je Trgovska gora neprihvatljiva lokacija za odlagalište nuklearnog otpada

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.