Utorak, 23 Jula

Odgovor iz DARNS-a: Zemljotres u Petrinji potvrda da je Trgovska gora neprihvatljiva lokacija za odlagalište nuklearnog otpada

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz državne Agencije naglasili da su stručnjaci i ranije upozoravali da je Trgovska gora seizmički trusno tlo.

Autor: N.Š.K.

Nakon razornih zemljotresa u Hrvatskoj, istraživali smo uticaj novih okolnosti na eventualnu odluku Hrvatske da obustavi izgradnju nuklearnog odlagališta na obroncima Trgovske gore, jer su epicentri zemljotresa bili u blizini ove lokacije. Stručnjak sa Rudarsko – geološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i član Ekspertne grupe za ova pitanja Vijeća ministara BiH, Edin Delić, u razgovoru za Megafon.ba ranije je potvrdio da su zemljotresi argument da je riječ o trusnom području i da mogu biti adut Bosni i Hercegovini u nastojanjima da projekat bude obustavljen.

VEZANI TEKSTOVI:

Hoće li razorni zemljotresi u Hrvatskoj, u blizini Trgovske gore, zaustaviti izgradnju odlagališta nuklearnog otpada?

Član bh. Ekspertne grupe Edin Delić: Zemljotresi u Hrvatskoj krunski dokaz protiv projekta „Trgovska gora“

Košarac najavio sastanak eksperata o Trgovskoj gori

Odgovor na upit koji je Megafon.ba uputio direktoru Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DARNS) Marinku Zeljko, jer je član Koordinacionog tijela VM BiH za pitanja Trgovske gore, na sličnom je fonu kao teza stručnjaka Delića.

Uz naglašavanje činjenice da se se DARNS bavi problematikom zaštite od jonizirajućih zračenja, te da rade sa minimalnim kapacitetima i bez stručnjaka za seizmičke uticaje na objekte u kojima se skladišti radioaktivni ili nuklearni otpad, iz državne Agencije kažu da su na pomenuti problem upozoravali i ranije.

„Ovoj agenciji je i odranije poznato da su seizmičke aktivnosti nepovoljne kada je u pitanju prostor u okolini sporne lokacije na Trgovskoj gori, a na šta su upozoravali stručnjaci iz te oblasti. To je dakle i odranije korišteno i isticano kao argument u osporavanju aktivnosti Republike Hrvatske u namjeri da skladište radioaktivni otpad na navedenoj lokaciji.

Posebno, imajući u vidu razorni zemljotres sa epicentrom u Banja Luci koji se dogodio 1969. godine. Epicentar navedenog zemljotresa u Banja Luci je bio udaljen od lokacije na Trgovskoj gori oko 70 kilometara.

Najnoviji zemljotres sa epicentrom u blizini Petrinje je najnovija potvrda da se radi o trusnom području i smatramo da će stručnjaci za seizmologiju svakako i to utvrditi kao najnoviji argument za dalje osporavanje skladištenja radioaktivnog otpada na spornoj lokaciji“, kaže se u odgovoru DARNS-a za Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.