Subota, 22 Juna

Bosna i Hercegovina – država koja opstaje i traje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, države čiji su temelji uprkos burnoj hiljadugodišnjoj historiji ostali čvrsti a obnovljeni  25. novembra 1943. godine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

Od tada se 25. novembar obilježava kao Dan državnosti.  

Zasjedanje ZAVNOBIH-a počelo je rečenicom SMRT FAŽIZMU, SLOBODA NARODU i narodima i građanima naše domovine donio je Rezoluciju i Proglas narodima BiH u kojima je izražena odlučnost da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska, te da će biti zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Hrvata i Muslimana.

Od tada je Bosna i Hercegovina doživjela još jedno krvavo iskušenje, agresiju početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. Međutim, dvije i po decenije kasnije Bosna i Hercegovina je, uprkos svim unutrašnjopolitičkim i vanjskim iskušenjima,  suverena i međunarodno priznata država.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.