Ponedjeljak, 22 Aprila

Potvrđeno iz državne Agencije: Niko u BiH nije dobio niti je do danas podnio zahtjev za odobrenje prometa vakcina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlasti na nivou cijele BiH su zbog ubrzanja procesa nabavki vakcina protiv COVID-19 , najavili i nabavke mimo mehanizma COVAX i programa EU, a danas (25. januara) su se čak pojavile i zvanične informacije iz Zavoda za javno zdravastvo ZHK da će privatni dobavljači nabavljati vakcine na komercijalnoj osnovi. U tom kontekstu je veoma indikativan odgovor na Megafonov upit, koji smo dobili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Autorica: Maida Varga

Bosna i Hercegovina već kasni za okruženjem u nabavci vakcina protiv COVID-19, svakodnevno pristižu informacije o mogućim načinima ubrzanja nabavke, međutim, navodnu brigu za ubrzanjem procesa demantira odgovor koji smo danas (25. januar 2021. godine) dobili na upit dostavljen direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Aleksandru Zorlaku.

NIKO SE NIJE OBRATIO AGENCIJI

Pitali smo da li je neko dobio dozvolu ili je bar podnio zahtjev za dozvolu za promet vakcina, odnosno da li je izdavanje dozvole u proceduri, a što je preduvjet koji se mora ispoštovati prije pokretanja nabavke vakcine.

„Za sada se ovoj Agenciji još uvijek niko nije obratio zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje u promet vakcine protiv COVID-19. Posljedično navedenom, niti jedna vakcina još uvijek nije dobila dozvolu za stavljanje u promet u BiH“, odgovorili su Megafonu iz Agencije.

Identičan odgovor pristigao je i vezano za najavljenu direktnu nabavku vakcina (mimo programa COVAX i programa EU), uključujući Sputnjik V i vakcinu kineskog proizvođača Sinofarma.  

„Uvoz i promet na veliko vakcina generalno, pa i navedenih u sklopu vašeg pitanja, može obavljati samo pravno lice koje posjeduje od ove agencije izdatu i važeću dozvolu za promet na veliko lijekovima sa posebnim uslovima čuvanja (hladni lanac)“.

S obzirom na odgovore Agencije, nabavka vakcina protiv COVID-19 u Bosni i Hercegovini nije ni na početku.  

Pitali smo još i da li Rusija i Kina, s obzirom na to da njihove vakcine nisu dobile odobrenje ni u jednoj zemlji Evropske unije, zadovoljavaju tražene standarde (član 2 stav 2 Pravilnika) osiguranja kvaliteta lijeka u prometu, odnosno, da li je pomenuta nabavka (mimo COVAX-a i programa EU) moguća.

„Navedeno će cijeniti institucija koja će rješavati zahtjev za interventni uvoz, a na osnovu uz predmetni zahtjev priložene joj dokumentacije“, odgovoreno je Megafonu iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.