Četvrtak, 13 Juna

Osmanović: Kroz folklornu koreografiju Igre, pjesme i običaji sa Ljuštaka čuvamo od zaborava običaje našeg kraja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Puračić mnogi zovu čaršijom sa dušom, zbog bogate tradicije koju i danas njeguju njeni stanovnici. Jedno je od najstarijih naselja na području sjeveroistočne Bosne. Za vašar u Puračiću, Dane Purče Bosanskog, Dane Puračke ćaske, likovne kolonije i brojne druge manifestacije, zna se i izvan granica Bosne i Hercegovine. Međutim, tamošnji kulturni radnici ne miruju i iznova priređuju događaje zbog kojih je Puračić posjećen i zbog čega se o ovoj čaršiji svako malo govori.   

NEKADAŠNJE LJUBAVNE PRIČE SA IZVORIŠTA NA LJUŠTAKU

Na posljednjem javnom pozivu Vlade Tuzlanskog kantona, podržan je i projekat s kojim se prijavilo Kulturno-umjetničkog društvo Puračić, „Igre, pjesme i običaji sa Ljuštaka“. Predsjednik KUD Puračić Hazim Osmanović za Megafon je kazao da su osmislili još jednu priču kako bi sačuvali od zaborava lijepe običaje predaka.

(Izvor: KUD Puračić)

„Zamisao projekta Igre, pjesme i običaji sa Ljuštaka podrazumijeva pripremu folklorne koreografije koja bi predstavila nekadašnja događanja kod izvora na Ljuštaku u Puračiću te da kroz scenski prikaz sačuvamo od zaborava tradicionalne običaje našeg kraja i naših predaka. Da ih prenesemo na mlađe generacije i prikažemo ih drugima.

Zahvalni smo Vladi Tuzlanskog kantona i Ministarstvu za kulturu, sport i mlade na podršci realizacije projekta i bez te podrške bi ova ideja i dalje ostala samo ideja na papiru“, kazao je Osmanović.

Ljuštak je inače izletište u Puračiću koje je danas posjećeno zahvaljujući, također, naporima lokalnih aktivista, posebno KUD Puračić. Za ovo mjesto se vezuju brojne priče o ljubavima te anegdote nastale pri susretima na izvorištu vode.

VEZANI TEKSTOVI:

Vašar u Puračiću, narodna svetkovina koja traje 159 godina: Ljudi dolaze zbog ćaski, saza i ringišpila

Iz bosanske historije: Dani Purče Bosanskog

Hazim Osmanović, predsjednik KUD Puračić: Smisao je da predstavimo sebe ali i da učimo i prihvatamo druge i drugačije

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.