Subota, 9 Decembra

Hazim Osmanović, predsjednik KUD Puračić: Smisao je da predstavimo sebe ali i da učimo i prihvatamo druge i drugačije 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U „Puračkoj sehari“, etno sobi u centru Puračića, čije zidove krase svjedočanstva bogate kulture ovog kraja, narodne nošnje, saz ali i slike nastale u likovnim kolonijama koje je organiziralo Kulturno-umjetničko društvo (KUD) Puračić, ragovarali smo sa predsjednikom KUD-a Hazimom Osmanovićem o radu Društva koje je prevazišlo ulogu lokalnog folklornog ansambla. Zapravo sve što je u javnosti poznato a vezuje se za Puračić, djelo je aktivista KUD-a, koji predstavljaju BiH u svijetu te u najljepšem svjetlu prezentiraju kulturu i tradiciju BiH i svih njenih naroda. Puračić je, osim po folklornim festivalima i puračkoj ćaski, poznat i kao mjesto gdje pravoslavni sveštenik zvonjavom crkvenih zvona izražava poštovanje tokom posljednjeg ispraćaja lokalnog imama.

Razgovarala: Nermina Šunj Kušljugić

U percepciji ljudi kulturno- umjetnička društva su igra, pjesma, folklor, kaže Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a Puračić, odgovarajući na pitanje koliko je lokalni KUD u Puračiću spona i nosilac misije očuvanja kulture naroda u Bosni i Hercegovini. Jer, KUD-ovi, poput društva u Puračiću, u lokalnim zajednicama nose jednu mnogo širu i snažniju misiju nego su puki folklorni nastupi. Nose za sobom okupljanja, upoznavanja, razgovor.

LJEPŠI AMBIJENT ZA MLADE

„Kada smo obnovili rad Društva 2010. godine postavili smo sebi zadatak da kulturu pokušamo prakticirati kroz sve segmente života. Imali smo čak i ekološke projekte i u početku kada smo bili čak i odbijeni za jednu ideju, tražio sam da mi se pojasni distinkcija između ekološke kulture i kulture življenja“.

Osmanović: Članovi KUD Puračić su ambasadori BiH (Foto: N.Š.K./Megafon)

„Kultura nije samo igra i pjesma, to je umjetnost a to je mnogo šitre, sve lijepo što čovjek stvara. Tako da KUD-ovi imaju priliku da u svojim mjestima, kroz djelovanje, mogu da stvore ljepši ambijent za mlade, da čuvamo tradiciju, kulturu naših naroda, da sačuvamo naš identitet, da promovišemo naše mjesto a to radimo kroz razne segmente, kroz naše aktivnosti i kroz gostovanja širom Bosne i Hercegovine i u svijetu“.

Koliko je to prilika da mladi uče o kulturi drugih naroda u BiH?

„To i jeste smisao, da predstavimo našu kulturu, ali da učimo i prihvatamo druge i drugačije, da se upoznamo s drugim kulturama i da se tako povežemo. I vjerujte da ta poveznica u kulturi, ta gostovanja, više je to od pukog kulturnog sadržaja. Kad izađemo izvan zemlje, često kažem, da to više nisu samo nastupi naših predstavnika, mi smo ambasadori naše zemlje. Često budemo jedini predstavnici BiH na nekom festivalu. Nastupamo pod zastavom države Bosne i Hercegovine. Također, nama dođu svi iz svih krajeva BiH i svijeta.

Naše društvo, osim što je specifično jer djeluje u svim segmentima, za jedno relativno malo mjesto, jer Puračić ima oko 4.000 stanovnika, uspijeva konstantno da ima oko 150 aktivnih članova.

Djelujemo kroz razne sekcije, nije to samo folklor, tu je i muzika, likovna kultura, gastronomska, ekološka kultura. Možda smo u ekologiji primjer kako se u svom mjestu mogu napraviti značajni pomaci.

Segment iz “Puračke sehare” (Foto: N.Š.K./Megafon)

Kroz deset godina rada smo oživjeli kulturni život Puračića, odnosno i u Gradu Lukavcu kojem pripadamo i cijelom kantonu. Mogu reći da smo i u BiH postali prepoznatljivi po našim aktivnostima. Pokrenuli smo festival folklora 2011. godine. Od 2017. godine je naš festival uvršten u kalendar CIOFF-a, Internacionalnog vijeća organizatora folklornih festivala. Jedini smo organizatori uvršteni u kalendar iz cijele Federacije BiH. Održali smo deset festivala na kojima je nastupilo 109 ansambala sa preko 3.000 učesnika iz devet država. Pokrenuli smo 2014. godine gastronomsku manifestaciju Puračko ćaskanje s ciljem promocije i očuvanja našeg gastronomskog specijaliteta puračke ćaske, da bi kroz taj kontinuirani rad uspjeli upisati puračku ćasku na listu nematerijalne kulturne baštine BiH, kao prvo tradicionalno jelo na toj listi. Organizirali smo nekoliko likovnih kolonija, koje zbog finansija nismo u mogućnosti nastaviti. Nijedan značajan datum ne prolazi bez angažmana našeg KUD-a“.

Ramazan će uskoro, spremate li i ove godine zajednički iftar sa starim gostima?

„To je već tradicionalna naša aktivnost, gdje mi pozovemo sve naše postače u Puračiću i tu bude od 150 do 200 ljudi, za koje naše članice pripreme hranu. Osim naših postača, mi pozoveno i naše prijatelje drugih konfesija, iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Župe, zatim pravoslavne stanovnike iz susjedne Krtove, njihovog sveštenika. Svake se godine odazovu, a redovni su gosti i na svim našim drugim aktivnostima, festivalu folklora, ćaskanju. I mi smo uvijek prisutni na kulturnim manifestacijama koje naši prijatelji organizuju. HKD Napredak organizira likovnu koloniju, izložbe, božićne koncerte, prijem u Župi, zatim prisutni smo uvijek na božićnom prijemu u Krtovi kod pravoslavnog sveštenika. To je kod nas nešto posve prirodno i uobičajeno”.

Brojna priznanja aktivistima KUD Puračić u BiH i svijetu (Foto: N.Š.K./Megafon)

“Osim toga, Puračić kao posebna čaršija ima i brojne druge specifičnosti. Zanimljivost je da su na iftaru prošle godine jedan do drugog sjedili bivši i aktuelni premijeri Tuzlanskog kantona koji dolaze iz dvije različite političke opcije.

ČUVALI KAO SVOJE

Podsjetite nas na praksu koja je također u Puračiću uobičajena da prilikom posljednjeg ispraćaja imama zvone crkvena zvona.

„To se desilo u dva navrata, prije rata ali i 2015. godine kada je naš stari imam Mrahorović preminuo pa se pravoslavni sveštenik oglasio crkvenim zvonima, kad je krenula dženaza. Tako je sveštenik odao počast kolegi. Desilo se to i prije rata, kada je preminuo efendija koji je dugo godina bio imam. Tada je stari pravoslavni sveštenik učinio isto. Inače je kod nas Hram Svetog proroka Ilije u Puračiću nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Puračić je nekada bio crkvena općina, bio je i općina, središte ovog dijela čak i šire nego je to sad Grad Lukavac, općina je zahvatala i dijelove Banovića, do 1955. godine kada je premještena općina u Turiju a zatim u Lukavac.

Puračić: Sačuvani dobrosusjedski odnosi (Foto: N.Š.K./Megafon)

Hram svetog proroka Ilije je prvi hram proglašen kulturnom baštinom na području Lukavca.

Sva zbivanja u prethodnom periodu, rat i sve što je rat donio, nisu donijela ništa negativno. Hram nikada nije imao oštećenje, čuvali smo kao svoje. Mi smo ovdje bili blizu ratnih linija, tako da je ratnih dejstava bilo, ali odnos stanovništva Puračića prema drugima je uvijek bio dobrosusjedski“.

Dobrosusjedske odnose njegujete zahvaljujući brojnim aktivnostima koje organizujete. Koliko vas lokalna zajednica podržava?

„KUD Puračić je jedini u BiH koji ima podno grijanje u sali za nastupe. Naš lokalni privrednik Mirsad Osmanović donirao je peć za centralno grijanje na pelet, koja vrijedi 4, 5 hiljada KM. Kasnije kada smo trebali raditi keramičke pločice pojavio nam se penzioner Galib Tinjić sa donacijom od 1.000 KM. Ja sam čak zvao njegovog sina da vidim, da ne bi bilo nekih nesporazuma jer je riječ o čovjeku u kasnim 80-tim godinama, penzioneru za kojeg je to priličan iznos novca. Međutim, rečeno nam je da je sve u redu, jednostavno je Tinjić imao želju da nam pomogne u svemu što radimo. Prethodno nam je njegov sin sve poslove vezano za grijanje uradio besplatno. Tako da imamo podršku, prije svega naših stanovnika, pa naših članova kojih je priličan broj. Šta god da radimo, ne brinemo se mnogo da li ćemo dobiti neke fianansije institucije jer i ako ih ne dobijemo, dobit ćemo od naših članova i članica”.

Puračić, čaršija u Lukavcu sa bogatom historijom i tradicijom naroda BiH (Foto: N.Š.K./Megafon)

“Imamo vrijednu sekciju veteranki, žena koje rade, druže se, promoviraju tradiciju. Pa kroz pisanje projekata osiguravamo rad. Godine 2020. smo bili pobjednici Eko izazova u kategoriji kompanija i udruženja. Od smetljišta i šikare povrh Puračića napravili smo izletište Ljuštak, površine 7.000 kvadrata“.  

DUH ANTIFAŠIZMA

Od Puračića pravite brend, čaršije koja čuva ali i njeguje duh multukulturalnosti i antifašizma svojstven ovom kraju, odnosno, gradu Lukavcu kojem Puračić pripada? 

„Puračić je poseban, stvarno ima taj svoj duh. Ima tu svoju dušu. Inače ovaj prostor našeg Tuzlanskog kantona je mnogo drugačiji. To se pokazalo i u proteklom periodu. Mi smo odrastali u bratstvu i jedinstvu a onda nam se svima dogodila takva situacija. Ali, uspjeli smo i u tom ratu opstati i održati taj naš međuljudski odnos i naš odnos prema drugima“, kazao je u razgovoru za naš portal Hazim Osmanović, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Puračić.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Megafon.ba       

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.