Ponedjeljak, 26 Februara

Iz bosanske historije: Dani Purče Bosanskog

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Domu kulture u Puračiću obilježena je XIV Manifestacija “Dani Purče Bosanskog„ koja se organizuje u znak sjećanja na vojvodu Purču po kome je, prema mišljenju istoričara, današnji Puračić dobio ime. Vojvoda Purča bosanski spominje se u povelji Bosanskog bana Mateja Ninoslava, izdatoj 1249. godine.

Piše: Samir Mujakić

Četrnaesti ,,Dani Purče Bosanskog” održani su u čast značajnog kulturnog radnika i glumca Muharema Osmića, dokazanog prijatelja Puračića.

,,Čovjek koji je dao ogroman doprinos kada je u pitanju i Tuzla i Lukavac, pa i Bosna i Hercegovina, kada je u pitanju pozorišni život. Muharem Osmić je svojim talentom i ulogama afirmisao bosanskohercegovačke pisce“.

REDOVAN GOST NA PJESNIČKIM VEČERIMA

„Obično u manjim sredinama ali i u većim gradovima mi vrlo bezobrazno i bezobzirno zaboravljamo naše velikane. Muharem Osmić je potomak Lukavačke porodice Osmića. Bio je čest gost u Puračiću. Volio je da dolazi na pjesničke susrete ,,Avde Mujkića”, vašer.

(Foto: S.M./Megafon)

Ima jedan detalj iz njegovog života. Volio je kao dijete s pet ili šest godina da dolazi bosonog na vašer i kaže da mu je u najljepšem sjećanju ostao Ramin sirčić. To je jedna vrsta suhog kolača, koji je tadašnji puračićki poslastičar Ramadan Ramo Kasumović pravio u svojoj poslastičarnici”, kazao je za Megafon profesor Mihad Sakić.   

Za Puračić kažu da je čaršija s dušom i smatra se jednim od starijih naselja na području sjeveroistočne Bosne.

Vojvoda Purča se 1249. godine spominje u povelji bosanskog bana Mateja Ninoslava. Naselje je tada pripadalo srednjovjekovnoj župi Smoluća. Tokom osmanskog perioda Puračić se spominje u popisima Zvorničkog sandžaka iz prve polovine XVI vijeka. Prve kuće u Puračiću su sagrađene na brežuljcima Hukića, Ćosićkića, Barica, Dugonjića, Delalića i Jašara.

Prva drvena džamija u Puračiću je sagrađena 1672. godine, a prvi mekteb u zaseoku Hukići, još i prije džamije. Godine 1824, sredinom oktobra, ustanovljen je tradicionalni pazarni dan u Puračiću – četvrtak, i ta tradicija se održala do danas, s tim da se sredinom oktobra organizuju godišnji pazarni dani – vašer. O kulturološkom značaju Dani Purče Bosanskoga profesor Sakić je kazao:

Profesor Mihad Sakić (Foto: S.M./Megafon)

,,Stanovnici Puračića, općenito ovog kraja nisu svjesni činjenice da je postojao čovjek pod imenom Purča Bosanski, koji je imao titulu vojvode i da je prisustvovao jednom istorijskom događaju prilikom potpisivanja sporazuma između tadašnjeg vladara Bosne bana Mateja Ninoslava i Duborvačke Republike. To je nešto što se ovdje u Puračiću i nešto širem zavičaju ne doživljava kao relevantno kao poštovanje iskonske tradicije života ljudi na ovim prostorima.

Purče su postojale kako kroz 14. tako i 15. stoljeće. Dolaskom osmanske vlasti postoje tragovi o postojanju porodice Purča, za koje istoričari kažu da su pripadali Dabišićima, oni su se u jednom periodu trajanja bosanske države čak suprotstavljali i Kotromanićima. Bili su oponenti toga doba. Kulturološki značaj ova manifestacija poprima kroz sve ono što mi organizujemo, promocijom pisaca, knjiga, izložbama fotografija, slika i drugih stvaralaca koji svakodnevno proizvode kulturu”.  

Krajem osmanskog i u austrougarskom periodu Puračić doživljava puni procvat. Narodna osnovna škola u Puračiću otvorena je daleke 1886. godine. Pored škole u Puračiću, te godine u Okrugu tuzlanskom su radile još svega dvije narodne te četiri konfesionalne osnovne škole.

Od brojnih stambenih, infrastrukturnih i privrednih objekata izgrađenih u Puračiću za vrijeme osmanske i austrougarske uprave, dva od njih, ,,Čamdžića kuća” i ,,Hram sv. Proroka Ilije” danas imaju status nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Puračić je imao i ima svoje istaknute umjetnike, slikare, pjesnike, pisce, muzičare.

PURAČKA ĆASKA

Pored svih znamenitosti koje krase čaršiju Puračić tu je i čuvena Puračka ćaska. Gastronomski specijalitet od mesa koji se može probati samo u ovom mjestu po tradicionalnom receptu.

Ana Šimić, autorica zbirke poezije ,,Samovanje” (Foto: S.M./Megafon)

Ovogodišnji dani Purče Bosanskog upriličeni su otvaranjem izložbe fotografija Foto kino kluba ,,Tuzla, te promocijom knjiga, zbirke poezije ,,Samovanje” autorice Ane Šimić  i ,,Sova” autora Šefika Čajića. Stihove su čitali i učenici JU OŠ ,,Puračić”.

Učesnicima XIV manifestacije „Dani Purče Bosanskog” uručene su plakete i zahvalnice.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.