Ponedjeljak, 22 Aprila

Novi Zakon o PDV-u: Još ima vremena da ostali privrednici traže ravnopravan status sa trgovcima u maloprodaji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kovačević: Odgovore na ova pitanja moraju dati vladajuće strukture u BiH u momentu usvajanja zakonskog rješenja, prije svega Upravni odbor UIO, Vijeće ministara i Parlament BiH

Autor: Nedžad Kušljugić

Nisu svi privrednici ravnopravni kada je u pitanju naplata, odnosno obaveza plaćanja PDV-a Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine. Kako smo već pisali u tekstu Proizvodne firme i građani kreditiraju trgovce u maloprodaji  takvu situaciju imamo jer trgovci u maloprodaji naplaćuju PDV u momentu prodaje robe a Upravi za indirektno oporezivanje PDV plaćaju tek 10-tog u narednom mjesecu.

Jednima novac unaprijed, drugi čekaju mjesecima

S druge strane, proizvodne ili građevinske firme obaveze prema UIO BiH moraju izmiriti također 10-tog u narednom mjesecu za prethodni mjesec bez obzira jesu li naplatili potraživanja, a čija naplata nerijetko traje i po 60 dana. Na taj način je stvoren ogroman jaz među privrednicima i neravnopravna finansijska pozicija različitih privrednih subjekata.

Dok jedni novac od naplaćenog PDV-a imaju od jednog do 40 dana unaprijed, kojeg mogu da investiraju u nove poslove, drugi čekaju naplatu potraživanja i često posežu za kreditnim zaduženjima kako bi izmirili svoje obaveze prema Upravi za indirektno oporezivanje.  

Pitali smo zato u UIO BiH da li je razmatrana mogućnost izmjene rokova za plaćanje PDV-a ali u smislu akontativne naplate PDV-a od privrednih subjekata koji se bave maloprodajom, a od čijih bi se pozitivnih efekata stvorile pretpostavke za pomijeranje rokova za plaćanje PDV-a proizvodnih ili građevinskih subjekata do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec?

„Uprava se nije upuštala u izmjene stopa, promjenu rokova za plaćanje PDV-a te druga slična pitanja, jer to nije propisano Direktivom EU, a i zemlje članice EU po ovim pitanjima imaju različita zakonska rješenja. Dakle, odgovore na ova pitanja koja vi postavljate moraju dati vladajuće strukture u BiH u momentu usvajanja zakonskog rješenja, prije svega Upravni odbor UIO, Savjet ministara BiH i Parlament BiH“ odgovorio je za Megafon.ba Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodne odnose.

Kovačević je naglasio da su u Zakon o PDV-u koji je uradila UIO sa ekspertima Evropske unije (EU) ugrađene sve neophodne promjene kako bi novi Zakon o PDV-u BiH bio u potpunosti usklađen sa legislativom EU, odnosno sa važećom Direktivom. Također je podsjetio i da kada krene ciklus usvajanja novog Zakona o PDV-u u Bosni i Hercegovini, jedna od obaveza je i javna rasprava o novom prijedlogu te će na web stranici Javnih konsultacija biti objavljen i ovaj prijedlog Zakona pa će svi zainteresirani moći da iznesu svoje stavove i prijedloge.

Dakle, privredni subjekti, odnosno njihovi predstavnici, imaju još dovoljno vremena tražiti od nadležnih institucija da razmotre ovu temu, koja brojnim firmama zadaje poslovne glavobolje od početka primjene Zakona o PDV-u BiH.

Prilagođavanje propisima EU

Zakon o PDV-u u BiH primjenjuje se od 1. januara 2006. godine, a u periodu od skoro 14 godina nisu rađene bilo kakve značajnije izmjene. Kovačević kaže da su se u međuvremenu na nivou EU desile brojne promjene u oblasti indirektnog oporezivanja pa se javila i potreba da se Zakon o PDV-u u BiH prilagodi legislativi EU. Iz tog razloga, kazao je, UIO je kroz IPA projekat EU zajedno sa ekspertima iz poreznih administracija zemalja članica EU pripremila potpuno novi prijedlog Zakona o PDV-u i proslijedila ga Upravnom odboru UIO gdje je u toku izrada konačnog Nacrta prijedloga Zakona o PDV-u BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.