Petak, 14 Juna

Nova biznis ofanziva: Mirsad Nikšić pokrenuo posao s bivšim kolegama iz JP Autoceste FBiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Mirsad Nikšić, privatni poduzetnik i brat predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, pokrenuo je još jedan poslovni projekat. Pored firme MIKKELE d.o.o. te suvlasništva u CTK-Carbid alati d.o.o. Konjic, firmi u kojoj vlasnički udio imaju i Nermin Nikšić te bivši direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, odnosno njegova firma MEGANET d.o.o., a o čemu je Megafon pisao u oktobra 2017. godine, Mirsad Nikšić je s još tri poslovna partnera, pokrenuo i firmu Mand Consulting d.o.o. Sarajevo.

Nastavak poslovne saradnje

Suosnivači Mand Consulting d.o.o. Sarajevo su Nermin Bojčić, Damir Kulenović i Adnan Strojil. Riječ je o Nikšićevim bivšim kolegama iz JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Podsjetimo, u julu 2011. godine, odlukom koju je potpisao tadašnji federalni premijer Nermin Nikšić, Nadzorni odbor JP Autoceste dobio je saglasnost Vlade FBiH da na period od šest mjeseci vršiocem dužnosti izvršnog direktora za upravljanje i održavanje u Autocestama FBiH imenuje Mirsada Nikšića. Nakon odluke NO Autoceste FBiH, Vlada je potvrdila imenovanje u oktobru 2011. godine, ali su uslijedile oštre reakcije javnosti, a i Centralna izborna komisija (CIK) BiH je razmatrala ovaj slučaj imenovanja. Međutim, na koncu je CIK odlučio da ne postoji sukob interesa federalnog premijera.

U vrijeme dok je Mirsad Nikšić bio jedan od izvršnih direktora u JP Autoceste FBiH, a i inače, njegove kolege Bojčić, Kulenović i Strojil redovno su bili članovi tenderskih komisija za brojne nabavke ovog javnog preduzeća.

Printscreen: Registra poslovnih subjekata u BiH

Bojčić i Kulenović su uglavnom nadgledali „sitnije“ nabavke, poput pregleda i ispitivanja opreme za zaštitu na radu (164.876 KM), ili nabavke usluge nadzora hitne sanacije klizišta na dionici dijela autoceste Vlakovo – Lepenica ( 42.120 KM). Pomenuti Strojil, koji inače važi za vrhunskog IT stručnjaka,  bio je u komisiji za pregovore kada su Autoceste u septembru 2018. godine sklopile trogodišnji ugovor sa BS Telecom Solutions d.o.o. Sarajevo za održavanje sotverskog dijela sistema naplate cestarine na svim dionicama autoputa A1. Ugovor je vrijedan 1,8 miliona KM. Njegov potpis stoji u zapisniku o pregledu i ocjeni konačne ponude u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja.

Milionski poslovi

Mirsada Nikšića su mediji svojevremeno dovodili u vezu sa milionskim poslovima koje je BS Telecom Solutions d.o.o. Sarajevo dobivao od JP Autoceste FBiH.

Prema Megafonu dostupnoj dokumentaciji, kada su Autoceste FBiH u augustu 2015. godine sa BS Telecomom sklopile okvirni trogodišnji sporazum o održavanju i doradi sistema naplate cestarine na svim dionicama autoceste A1, vrijedan 4,4 miliona KM, potpisnik je, pored tadašnjeg direktora Ensada Karića, bio i izvršni direktor Mirsad Nikšić. Član tenderske komisije bio je Adnan Strojil.   

***

( Megafon je u oktobru 2017. prvi objavio tekst o poslovnom poduhvatu braće Nikšić, pokretanju firme CTK- Carbid alati d.o.o. Konjic pod naslovom (link) VIZIONAR: I Nikšić se otisnuo u privatni biznis)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.