Četvrtak, 13 Juna

VIZIONAR: I Nikšić se otisnuo u privatni biznis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj-Kušljugić

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a kako za sebe voli reći, legalista, demokrata, borac za radnička prava, vatreni navijač bh. reprezentacije odlučio se otisnuti i u poduzetničke vode. S bratom Mirsadom Nikšićem, stranačkim kolegom i prijeteljem Elvedinom Grabovicom, te dugogodišnjim menadžerom u privredi Edinom Hadžimahovićem, u Industrijskoj zoni u Konjicu pokrenuo je firmu “CTK- Carbid alati”.

Uhodan biznis tim  

Prema podacima iz Registra poslovnih subjekata u BiH osnivački kapital konjičkog CTK-a je 333.333 KM. Nikšić u kapitalu sudjeluje sa 66.666 KM, jednako kao i njegov brat Mirsad, za kojeg šira javnost saznaje nakon imenovanja na poziciju jednog od izvršnih direktora u JP Autoceste FBiH za vrijeme dok je Nermin Nikšić bio federalni premijer.

Treći partner je Elvedin Grabovica, odnosno, njegova firma MEGANET Sarajevo. Firma je suosnivač kao pravno lice s uloženim početnim kapitalom od 100.000 KM. Grabovica je uz angažman na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, MEGANET pokrenuo u novembru 2015. godine nakon što je razriješen dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede BiH. Očigledno je da je posao bio impresivno profitabilan jer je samo tako firma MEGANET, inače osnovana s početnim kapitalom od 10.000 KM, za rekordno kratko vrijeme mogla u novi posao investirati 100.000 KM.

Četvrti partner koji u novu firmu unosi 100.000 KM je Edin Hadžimahović. Riječ je o nekadašnjem direktoru konjičkog preduzeća UNIS Valjčići koje se bavi proizvodnjom komponenti ležaja.

U ljeto 2014. godine, 79,2 posto vlasništva ovog profitabilnog konjičkog preduzeća kupuje kompanija NN International B.V. iz Holandije.

Hadžimahović je kao dugogodišnji menadžer sa dobrim kontaktima na domaćem i međunarodnom tržištu, nakon registracije CTK Carbid alati imenovan i za direktora ove firme.

Nakon što je oko sebe okupio „uhodan tim“ u privredi, te s obzirom na današnju političku i društvenu poziciju, nema sumnje da bi Nermin Nikšić mogao uspjeti u poduzetničkim vodama. I do sada je njegova karijera išla uzlaznom putanjom. Od prijeratnog općinskog referenta za urbanizam, ratnog moraliste, poslijeratnog uposlenika u Općini Konjic, već 2000-te godine se Nikšić, u okrilju SDP-a, vinuo u vrh političke elite u BiH.

Prema imovinskom kartonu u bazi Centra za istraživačko novinarstvo BiH (CIN) Nermin Nikšić je u periodu od 2000-te do 2014-te godine kao sudionik zakonodavne i izvršne vlasti, po osnovu plata, paušala i naknada „zaradio“ 500.568 KM budžetskog novca.

U Izjavi o imovinskom stanju dostavljenoj Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH pred izbore 2014 godine, Nikšić prijavljuje ukupnu porodičnu imovinu u vrijednosti 369.200 KM ali i 92.130 KM kreditnih obaveza.

VIZIONAR: I Nikšić se otisnuo u privatni biznis

Foto: Elektroprivreda.ba

Ništa posebno, reklo bi se za nekog kome se svakog mjeseca na račun slijevalo nekoliko hiljada maraka. Bit će međutim zanimljivo, ukoliko se kandidira za neku od funkcija, vidjeti šta će od imovine Nikšić prijaviti uoči Općih izbora naredne godine.

Za mandata na čelu federalne Vlade, svako malo bio je gost na gradilištima širom Federacije, u rudnicima, s kolegom Grabovicom presijecao vrpce za nove projekte.

Jedan od gorljivih boraca za radnička prava i razotkrivanje kriminalne poslijeratne privatizacije, između ostalih, ostavio nam je u amanet Agenciju za reviziju privatizacije FBiH kojoj je u junu ove godine istekao mandat za rad, a da su od planirane 1.141 revizije privatizacije državnog kapitala vrijednog ukupno 4,4 milijarde KM završili tek 15-tak!

Zabrinuti Nikšić

Slatkorječivi socijaldemokrata Nikšić je svako malo javno upozoravao na katastrofalno stanje u privredi. Sa stranačkim kolegom Elvedinom Grabovicom je u novembru prošle godine sazvao i konferenciju za medije kako bi upozorili na „ugrožavanje realizacije strateških energetskih i infrastrukturalnih projekata u BiH”.

„Izražavamo zabrinutost da su projekti od interesa za BiH i njene građane dovedeni pred kolaps. Veoma je bitno da se radi izgradnja Bloka 7, a ne termoelektrana Banovići“, zavapili su tada sinhronizirano Nikšić i Grabovica.

Nije, međutim, posve jasno da li su novinarima prenijeli zabrinutost kao predstavnici opozicije, kao socijaldemokrate ili kao privatni poduzetnici.

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

  1. I on ce da propagira socijalnu pravdu i borbu protiv korupcije i kriminala ovaj dvojac Niksic i Dino Grabljivica. Pa kad profukcionise drzava prvi ce njih dva u prdekanu. Elvedin ne da se nauzimao nego vise ne zna sta ce od para. Pa samo je stan od 350.000 km uzeo od kombinacije pri kupovini poslovne zgrade Agencije za bankarstvo i pride jos i zenu zaposlio ko revizora koja o reviziji pojma nema. Vikendice po bjelasnici odnosno kucerine po moru bjesna kola i sve to postenim radom od plate,da da to moze ali ne ovdje. I sad ce njih dva da ubjedjuju gradjane kako bas oni treba da budu ti koji ce ovu zemlju vuc naprijed. E da ima vise onih Mektica pa jednom celicnom.metlom zamane i sve ih pomete lakse bi bilo ovako je jedini izlaz ovoj omladini da bjezi i spasava se.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.