Četvrtak, 13 Juna

Komisija za koncesije BiH: Ne rade ništa, istekli im mandati i u budžetskoj hladovini čekaju penzije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nemaju zakonski minimum broja članova da uopšte odlučuju ali prosjek bruto plata i naknada u 2019. godini iznosio 4.311,015 KM; članu Komisije isplatili stimulaciju od 800 KM

Autor: Maida Varga

Zakon o koncesijama Bosne i Hercegovine omogućava Komisiji za koncesije da funkcionira uz minimum četiri od sedam zakonski predviđenih članova, koliko ih sada ima. Komisija, međutim, trenutno uopšte nema predsjedavajućeg jer je od 2018. u penziji i čine je zapravo samo dva člana, jer su dvojici istekli mandati a i stekli su uslove za penzionisanje.

Članove Komisije to ne sprječava da i dalje troše budžetski novac mada je upitno šta ova državna institucija uopšte radi.

Uopšte ne mogu raditi ali isplaćuju stimulacije

Dugogodišnji je ovo problem na koji upozoravaju državni revizori. Već smo pisali (Link) o „krnjoj komisiji“ ali sudeći prema nanovijem revizorskom izvještaju od tada ništa nije unaprijeđeno.

Prema Zakonu o koncesijama BiH, Komisija može donositi odluke ukoliko su prisutna minimalno četiri člana, od kojih minimalno po jedan iz FBiH, RS-a i Brčko Distrikta. Javni revizori tvrde da trenutni sastav Komisije ne odražava predviđenu teritorijalnu zastupljenost, pa je funkcionisanje Komisije onemogućeno.

Na potezu je i Vijeće ministara BiH jer je zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH 15. januara ove godine zahtijevao hitno pokretanje procedure izbora novih članova Komisije.

Radi se o instituciji čiji je budžet u 2019. godini iznosio 1.057.000 KM. Od tog iznosa realizirano je 692.877 KM a najveći dio je potrošen na bruto plate i naknade zaposlenih – 569.054 KM (82,13%).

S obzirom na to da je prosječan broj zaposlenih prošle godine bio 11, znači da je prosjek bruto plata i naknada zaposlenih iznosio 4.311 KM.

Osim upitnog funkcionisanja, javni revizori upozoravaju da se istovremeno neutemeljeno troše budžetska sredstva, primjera radi, na održavanje službenog vozila kojeg koristi zamjenik predsjedavajućeg Komisije Milomir Amović (ukupno oko 20.000 KM) iako je riječ o vozilu proizvedenom 2007. godine, tržišne vrijednosti 6.000 KM a knjigovodstvene nula.

U najnovijem izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH upozoreno je i na neopravdanu isplatu 800 KM stimulacije jednom članu Komisije uz obrazloženje da je „dodatno obavljao poslove usljed odsustva zamjenika predsjedavajućeg Komisije“.

Državni revizori su upozorili da „obrazloženje nije primjereno imajući u vidu stvarni obim posla, uzrokovan ograničenjima u poslovanju koja prate Komisiju od njenog osnivanja“.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.