Utorak, 23 Jula

Jagma među advokatima da brane Vladu FBiH u radno-pravnim sporovima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se godinama nosi sa milionskim tužbama službenika i namještenika u javnoj upravi, uglavnom jer su im prije više od decenije smanjena primanja a da ti rezovi u budžetu nisu bili utemeljeni u tada važećim propisima.

Federalna Vlada je za odbranu na sudovima u radno-pravnim sporovima, 2018. godine angažirala čak devet advokatskih kancelarija. Ugovor s njima koštao je Budžet 200.000 KM.

Pristigla žalba a procedura nije ni počela

I naredne dvije godine je za advokate izdvajano po 200 hiljada KM a tek u 2021. godini je predviđeni trošak smanjen na 84.000 KM.

Međutim, ove godine proces angažmana ne ide tempom kao prethodnih godina. Procedura za angažman novih advokata je prekinuta a da zapravo nije ni počela.   

Jedna advokatska kancelarija uložila je žalbu na javni poziv objavljen 2. februara 2021. godine a prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, kompletan proces nabavke se odgađa.    

Ugovori s advokatima uglavnom se sklapaju u martu za tekuću godinu a s obzirom na to da je aktuelna procedura obustavljena, nakon isteka ugovora potpisanih prošle godine vjerovatno je da će određeni period Vlada FBiH biti bez pravne pomoći u sudskim sporovima koje vodi s administracijom.

VEZANI TEKSTOVI:

Federalni budžet opterećen za 53 miliona KM zbog tužbi administracije

Vlada FBiH zbog milionskih tužbi administracije plaća devet advokatskih kancelarija

Vlada FBiH platit će i ove godine 200 hiljada KM advokatima zbog milionskih tužbi državnih službenika

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.