Utorak, 23 Jula

Vlada FBiH platit će i ove godine 200 hiljada KM advokatima zbog milionskih tužbi državnih službenika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) će i u 2019-toj godini iz Budžeta potrošiti 200.000 KM za usluge advokata u sudskim sporovima koje su pokrenuli državni službenici i namještenici. Godinama se Vlada suočava s milionskim tužbama zbog ranijih smanjenja primanja uposlenika javne uprave, a koja nisu bila u skladu s tada važećim propisima.

Milionske tužbe administracije

Zbog brojnih sudskih sporova, pored uposlenika u pravnim službama, pravobranilaca i drugog osoblja, Vlada FBiH angažira privatne advokatske kancelarije. Prošle je godine bilo angažirano devet advokatskih kancelarija, a ove godine su na aprilskom javnom pozivu prihvaćene ponude šest advokata. Riječ je o sarajevskim advokaticama Jasmini Pujagić-Hasović i Ameli Filipović, te advokatima Emiru Kaknjašević, Adnanu Biseru, Damiru Katici i Arminu Mušiji.

Bez obzira na manji broj angažiranih advokatskih ureda, ukupna cijena usluga je ostala ista kao i prošle godine, 199.999 KM, tako da će svaki ured od usluga Vladi FBiH ove godine prosječno zaraditi više od 30.000 KM.  

Kako smo pisali u prošlogodišnjem tekstu , iz Budžeta FBiH je po osnovu pravosnažnih sudskih rješenja iz radno – pravnih sporova samo 2017. godine isplaćeno 25,9 miliona KM.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.