Četvrtak, 20 Juna

Vlada FBiH zbog milionskih tužbi administracije plaća devet advokatskih kancelarija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odnosno Federacija, godinama se suočavaju s milionskim tužbama državnih službenika i namještenika, najčešće zbog umanjenja primanja, a koja nisu bila u skladu s važećim  propisima ili kolektivnim ugovorima.  

Prema podacima iz Izvještaja o izvršenju Budžeta FBiH za 2017. godinu, Ureda za reviziju institucija FBiH, samo po osnovu pravosnažnih sudskih rješenja iz radno-pravnih odnosa, iz Budžeta FBiH je prošle godine isplaćeno 25,9 miliona KM!

Zbog masovnosti tužbi, Vlada je zbog pravne pomoći angažirala advokate iz ravno devet advokatskih kancelarija, osam iz Sarajeva i jedne iz Mostara. Njihov je zadatak pravno savjetovati, sastavljati podneske i spise, te zastupati i braniti Vladu pred sudovima po tužbama državnih službenika i namještenika.

Riječ je o uredima advokata Armina Mušije, Emira Kaknjaševića, Adnana Bisera, Dejana Vračića, Damira Katice, Adija Jogića, Jasmine Pujagić – Hasović te dvije zajedničke kancelarije: Sulje i Mersihe Delić iz Sarajeva te kancelarije Kebo&Guzin iz Mostara.

Posao im je dodijeljen u martu ove godine a ukupan ugovor vrijedan je 199.999 KM.

Tako Vlada FBiH, pored milionskih iznosa po osnovu presuda u korist službenika i pored zaposlenih pravnika, savjetnika i pravobranilaca, nimalo zanemariv iznos novca poreskih obveznika troši za angažman advokata.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.