Subota, 22 Juna

Federalni budžet opterećen za 53 miliona KM zbog tužbi administracije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Budžet Federacije Bosne i Hercegovine je iz godine u godinu opterećen višemilionskim iznosima za odštete po izvršnim presudama u korist administracije u federalnim organima javne uprave, koja je tužila Vladu zbog smanjenja primanja (u mandatu Vlade FBiH od 2009. do 2011. godine) ali, podsjetimo, bez prethodno usvojenih propisa neophodnih za takve finansijske rezove.

Gomilanje dugova u korist boračke populacije

Prema posljednjem revizorskom Izvještaju o izvršenju Budžeta Federacije BiH za 2019. godinu, iznos po odštetama koje na osnovu izvršnih presuda traže uposlenici organa javne uprave u FBiH, zateznim kamatama i troškovima sudskih postupaka, dostigao je 53.532.859 KM.

Izuzev enormnih troškova koji su godinama finansijska balast federalnom Budžetu, apsurdno je da javni revizori Ureda za reviziju institucija FBiH u najnovijem izvještaju (objavljenom 28. septembra 2020.) kritiziraju kreatore federalnog Budžeta zbog nepoštivanja računovodstvenih standarda u prikazivanju ovih obaveza. Posebno je potcrtan problem što je novac planiran za isplate tužbenih zahtjeva, dva mjeseca nakon usvajanja Budžeta (Budžet usvojen u februaru, a dopune u julu 2019. godine), preusmjeren i „ostavljen“ za buduće obaveze koje će tek nastati za Budžet, krajem ljeta, nakon usvajanja Zakona o demibilisanim borcima i članovima njihovih porodica.

Revizori su upozorili na nejasnu intenciju da se prioritet daje obavezama koje će tek nastati, na štetu obaveza koje su postojale i za koje je novac u Budžetu već bio planiran.

VEZANI TEKSTOVI:

Vlada FBiH zbog milionskih tužbi administracije plaća devet advokatskih kancelarija   

Vlada FBiH platit će i ove godine 200 hiljada KM advokatima zbog milionskih tužbi državnih službenika

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.