Subota, 9 Decembra

Grad Gračanica među prvima u Federaciji BiH razvija koncept građanske energije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mapiranje solarnih potencijala je preduslov za razvijanje programa ugradnje toplotnih pumpi u javne i privatne objekte, koji za grijanje trenutno koriste ugalj.

Autor: N. Š. K.

Centar za održivu energetsku tranziciju (RESET) potpisao je sa Gradom Gračanica Sporazum o saradnji u ju procesu energetske tranzicije. To je prvi takav sporazum potpisan u Federaciji Bosne i Hercegovine, a vjerovatno i među prvim na Zapadnom Balkanu.

Vezani tekst na Megafonu:

Energetska tranzicija (1) Dr. Mirza Kušljugić: Jeftina energija je prošlost

Sporazum podrazumijeva saradnju sa ciljem većeg korištenja solarne energije, kao i razvoj energetskih zajednica i koncepta građanske energije. Sporazum su potpisali Nusret Helić,  gradonačelnik Grada Gračanica  i Mirza Kušljugić, Ppredsjednik Upravnog odbora RESET-a.

„Sporazum ne podrazumijeva realizaciju samo nekog konkretnog projekta nego zajednički dugoročni rad na stvaranju pretpostavki za uspješnu realizaciju konkretnih projekata i uključivanje lokalnih aktera u energetsku tranziciju na lokalnom nivou“.

Kušljugić i Helić (Foto: Grad Gračanica)

Kušljugić  je rekao da RESET i Grad Gračanica  kreću u novu fazu, nakon saradnje na projektu Link mreže.

On je rekao da su dvije strane odlučile da konkretizuju aktivnosti u oblasti razvoja solarne energije, a prva od njih biće mapiranje solarnog potencijala na području Grada. Radit će se, kako je dodao, i na pripremi idejnih rešenja i projekata, a zatim i na finansiranju i instalaciji elektrana na obnovljive izvore energije.

Tri su glavne aktivnosti: mapiranje potencijala, akcioni plan i građanska energija

Kušljugić kaže da sporazum ima tri glavna dijela.

Prvi se odnosi na snimanje ili mapiranje solarnih potencijala grada i to prvenstveno krovova na javnim objektima i zemljišta koja su u vlasništvu Grada, a nisu poljoprivredna i koje bi se eventualno moglo iskoristiti za postavljanje solarnih elektrana.

Cilj je, kako kaže, da se prvo utvrdi potencijal, eventualna uska grla za realizaciju potencijala prije svega u dijelu priključenja na distributivnu i prenosnu mrežu i onda da se omogući građanima da na jednostavan i pristupačan način dođu do informacije koliko bi solarnih panela mogli da instaliraju na svom krovu, koliko energije proizvesti, kolika su im ulaganja za to potrebna te koji su efekti.

Mapiranje je preduslov i za prelazak sa uglja na toplotne pumpe!

(Solarni paneli u Tuzli: Foto: Arhiv Megafona/Autor: S.M.)

Mapiranje solarnih potencijala je između ostalog i preduslov za razvijanje programa ugradnje toplotnih pumpi u javne i privatne objekte, koji za grijanje trenutno koriste ugalj.

Na osnovu mapiranja pristupilo bi se izradi akcionog plana realizacije za period 2024-2026. godina, što je drugi dio sporazuma. U planu bi se definisali konkretni projekti kako za javne objekte, tako i za mogućnost razvoja modela energetskih zajednica na teritoriji grada.

Plan je da se razvije koncept građanske energije!

Treći dio se odnosi na razvijanje i implementaciju modela podrške, promocije i edukacije, kao i realizaciju projekata zasnovanih na konceptu građanske energije koji podrazumijeva proizvodnju za sopstvenu potrošnju, kupce – proizvođače ili prozjumere, zajednice obnovljivih izvora energije.

Sastanku su prisustvovali i Kapidžić iz Centra za održivu energetsku tranziciju (RESET) i savjetnik Gradonačelnika, Senad Smajlović.

Vezani tekstovi Megafona:

Energetska tranzicija (2) Profesor Karadžin i direktorica CEE Agić: Za zaštitu okoline nema popravnog ispita

Energetska tranzicija (3): Planirana izgradnja solarne elektrane u Banovićima

Energetska tranzicija (4): Prednosti i moguće barijere za proizvodnju struje putem solarnih panela

Energetska tranzicija (5): Na tuzlanskoj Panonici grade mini solarnu elektranu

Energetska tranzicija (6): Solarna elektrana u Kalesiji već deceniju proizvodi struju dovoljnu za 100 domaćinstava

Energetska tranzicija (7): Federalno ministarstvo energije pripremilo ključne zakone iz ove oblasti 

Energetska tranzicija (8): Elektroprivreda BiH – Izgradnjom solarne elektrane u Banoviće stižu novac, nova radna mjesta i čista energija

Energetska tranzicija (9) Profesor Izudin Kešetović: Bilo bi dobro ideju izgradnje peletare realizirati i u TK

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.