Utorak, 23 Jula

Energetska tranzicija (8): Elektroprivreda BiH – Izgradnjom solarne elektrane u Banoviće stižu novac, nova radna mjesta i čista energija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Solarna elektrana gradit će se na prostoru od 100 hiljada metara kvadratnih te svojom izgradnjom neće uticati na rad Rudnika mrkog uglja Banovići“, kažu iz JP EPBiH.

Piše: Mediha Tabaković

Kako smo već pisali, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine dd Sarajevo (EPBIH) planira u Banovićima graditi solarnu elektranu.

VEZANI TEKST: Energetska tranzicija (3): Planirana izgradnja solarne elektrane u Banovićima

Solarna elektrana imala bi snagu 8,8 MW i, kako iz Službe za komunikacije Elektroprivrede Bosne i Hercegovine kažu za Megafon, izgradnja solarne elektrane na 100 hiljada metara kvadratnih prostora jalovišta površinskog kopa Rudnika Banovići, trebalo da bude završena do kraja 2022. godine.

NEISKORIŠTENO ZEMLJIŠTE

Iz Elektroprivrede BiH podsjećaju da je Općinsko vijeće Banovića 2016. godine donijelo odluku o podsticanju izgradnje elektroenergetskih objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Lokacija predložena za buduću solarnu elektranu je jalovište površinskog kopa Rudnika Banovići čije zemljište nije kategorisano, odnosno, nije upotrebljivo za bilo koju poljoprivrednu kulturu. Zemljište je po okončanju eksploatacije rekultivisano i vraćeno Općini na raspolaganje.

Elektroprivreda BiH želi graditi kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije (Foto: JP EPBiH)

„Općina Banovići, u skladu sa javnim pozivom, treba dostaviti zvaničnu ponudu JP Elektroprivreda BiH za zakup zemljišta i ukoliko ista bude prihvatljiva slijedi realizacija projekta, što za JP Elektroprivreda BiH podrazumijeva izradu studije opravdanosti (isplativosti), idejnog projekta, pribavljanje neophodnih saglasnosti i dozvola. Kada je u pitanju Općina Banovići, za realizaciju projekta potrebno je izvršiti prenamjenu zemljišta u građevinsko i izmjenu Prostornog plana“, ističu iz Elektroprivrede BiH.

Iz Elektroprivrede BiH navode da je osnovni motiv za ovaj posao proširenje proizvodnog portfolija, izgradnja elektroenergetskih objekata za proizvodnju električne energije iz energije sunca, koja ne zagađuje okolinu.

Također tvrde da predviđena elektrana sa procijenjenom snagom 8,8 MW neće bitno utjecati na elektroenergetski sistem JP Elektroprivrede BiH, ali da je veoma značajna za realizaciju strateškog opredjeljenja kompanije – masovniju izgradnju objekata sa proizvodnim kapacitetima čiste energije.

„Solarna elektrana gradit će se na prostoru od 100 hiljada metara kvadratnih te svojom izgradnjom neće uticati na rad Rudnika mrkog uglja Banovići“, kažu iz EPBiH.

Realizacijom projekta, naglašavaju da bi Općina Banovići ostvarivala značajne finansijske efekte zahvaljujući mjesečnim/godišnjim naknadama od JP Elektroprivreda BiH na osnovu izgrađene elektrane.

TEKSTOVI IZ SERIJALA:

Energetska tranzicija (1) Dr. Mirza Kušljugić: Jeftina energija je prošlost

Energetska tranzicija (2) Profesor Karadžin i direktorica CEE Agić: Za zaštitu okoline nema popravnog ispita

Energetska tranzicija (3): Planirana izgradnja solarne elektrane u Banovićima

Energetska tranzicija (4): Prednosti i moguće barijere za proizvodnju struje putem solarnih panela

Energetska tranzicija (5): Na tuzlanskoj Panonici grade mini solarnu elektranu

Energetska tranzicija (6): Solarna elektrana u Kalesiji već deceniju proizvodi struju dovoljnu za 100 domaćinstava

Energetska tranzicija (7): Federalno ministarstvo energije pripremilo ključne zakone iz ove oblasti  

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.