Utorak, 23 Jula

Energetska tranzicija (5): Na tuzlanskoj Panonici grade mini solarnu elektranu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Cilj projekta je povećanje energijske efikasnosti koja se ogleda u predviđenim uštedama potrošnje električne energije, odnosno, pozitivnim uticajem na životnu okolinu“, kaže Nedžad Delić, šef Odjeljenja za izgradnju u Gradu Tuzla.

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Panonska jezera u Tuzli jedna su od najljepših turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini, ali kako je riječ o vještačkim jezerima, za punjenje i održavanje kompleksa troši se mnogo energije.

Maid Porobić, direktor JKP Panonika doo Tuzla kaže za Megafon da su to bili razlozi zbog kojih su se odlučili proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe. Za početak će solarni paneli biti postavljeni samo na slanim slapovima i instalacija fotonaponskih ćelija snage 25 kW slijedi u naredna dva mjeseca.

UŠTEDE TROŠKOVA ZA  STRUJU

Cijeli projekat investira Grad Tuzla, odnosno, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

„Upravo u kontekstu energetskih problema i stvaranja ušteda, naša je ideja da se Panonika, odnosno, kompleks instalacije slanih slapova kao turistička atrakcija osnaži, odnosno, da se ostvare uštede izgradnjom fotonaponske elektrane koja će napajati elektroenergetska postrojenja slapova. A i ta će instalacija moći da radi tokom cijele godine. Taj turistički prizor će donijeti povećan prihod a i uštede u potrošnji električne energije.

Maid Porobić, direktor Panonike (Foto: N.Š.K./Megafon)

Grad Tuzla će to realizovati, Grad je investitor a sredstva su dobivena od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona“, kaže Porobić.

Dipl. ing. građ. Nedžad Delić, šef Odjeljenja za izgradnju u Gradu Tuzla, za Megafon kaže da je Grad za potrebe realizacije ovog projekta energijske efikasnosti u kompleksu Panonskih jezera, aplicirao kod nadležnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kako bi dobili potrebna finansijska sredstava.

„Cilj projekta je povećanje energijske efikasnosti koja se ogleda u predviđenim uštedama potrošnje električne energije, odnosno, pozitivnim uticajem na životnu okolinu. Grad Tuzla je organizovao izradu i reviziju projektno tehničke dokumentacije, te pribavljanje potrebnih dokumenata (saglasnosti) od strane nadležne elektrodistribucije, imajući u vidu da se radi o sistemu za internu upotrebu, odnosno, proizvodnju električne energije za potrebe objekata u kompleksu Panonskih Jezera u Tuzli.

Solarno drvo na Panonici gdje gosti već godinama mogu puniti baterije za mobitele (Foto: N.Š.K./Megafon)

Procijenjena vrijednost projekta je oko 74.000 KM sa uključenim PDV-om od čega je 50.000 KM odobreno od strane Ministarstva prostornog uređenje i zaštite okolice TK, a ostatak su sredstva iz Budžeta Grada Tuzle“, kaže Delić.

PROJEKTI ENERGIJSKE EFIKASNOSTI

Naš sagovornik pojašnjava da je korištenjem električne energije proizvedene u “Solarnoj elektrani” snage 25 kW, projektovana ušteda oko 28.000 kWh godišnje ali da je uštedu iskazanu u KM teško procijeniti imajuću u vidu stalne promjene tržišnih cijena električne energije.

„Grad Tuzla će se i u narednom periodu angažovati na promociji i realizaciji projekata energijske efikasnosti kroz proizvodnju električne energije dobivene putem obnovljivih izvora energije“, kazao je Nedžad Delić, Šef Odjeljenja za izgradnju, Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica u Gradu Tuzla.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.