Četvrtak, 30 Maja

Dodik odsutan iz Predsjedništva BiH od 19. decembra 2020. godine, protokolarno bi ga trebao mijenjati Komšić

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, oporavlja se od koronavirusa a njegov se kabinet „zatvorio za javnost“ iako je riječ o jednom od najviših državnih funkcionera; Prema Poslovniku o radu Predsjedništva, do Dodikovog povratka na posao vršilac dužnosti predsjedavajućeg je Komšić, kao naredni član kojeg prema rotaciji sljeduje predsjedavanje

Autor: Megafon.ba

Poslovnikom o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine predviđene su sjednice svakih 14 dana, ali rijetko se prati poslovnička dinamika. Bilo je slučajeva da u jednom danu budu održane tri sjednice ali jednako tako da ne bude niti jedna za mjesec. U prošloj je godini posljednja redovna sjednica održana 19. novembra. Nakon toga nije bilo ni najava zasjedanja.

DODIK DO DALJNJEG NA LIJEČENJU

Uslijedile su diplomatske aktivnosti, uglavnom predsjedavajućeg Milorada Dodika, tokom dvodnevne posjete BiH (14. i 15. decembra 2020.) šefa ruske diolomatije Sergeja Lavrova.

Neposredno nakon posjete uslijedio je međunarodni skandal jer je Ukrajina zatražila pojašnjenje od naše zemlje o porijeklu poklona koji je Dodik tom prilikom uručio Lavrovu, pravoslavnoj ikoni, za koju tvrde da je njihovo kulturno blago.

Potom je 19. decembra 2020. godine iz Dodikovog kabineta saopćeno da predsjedavajući Predsjedništva BiH ide u samoizolaciju po saznanju da je bio u kontaktu sa osobom zaraženom koronavirusom. Nedugo nakon toga je Dodik hospitaliziran a utvrđeno je da je obolio od virusa Covid -19 i da je na liječenju. 

Iako je riječ o visokom državnom funkcioneru jedne zemlje, vijesti o zdravstvenom stanju Milorada Dodika, prije nego se (5. januara 2021. godine) po izlasku iz bolnice obratio medijima, pristizale su „na kapaljku“. Ili putem novinskih agencija sa sjedištem u RS-u ili sa twitter naloga Dodikove kćerke. I tokom obraćanja javnosti, negirao je postojanje bilo kakve afere vezane za ikonu te sve nazvao “pričom izmišljenom u Federaciji BiH”.

VEZANI TEKSTOVI:

Ko će prekinuti Dodikovu šutnju?

Na zvaničnom sajtu ruskog ministarstva vanjskih poslova ni slova o odbijanju Džaferovića i Komšića da se susretnu s Lavrovom

Novinari iz Banja Luke otvoreno: Zašto RTRS ćuti?!

I dok se brojno osoblje kabineta predsjedavajućeg ali i zajedničkih službi u Predsjedništvu eventualno bave istraživanjem novonastale situacije, između ostalog i pitanjem da li je u slučaju visoke državničke funkcije, zdravstveno stanje, stavovi i kretanje osobe informacija od interesa javnosti, Poslovnik o radu Predsjedništva predvidio je način rada u ovakvim situacijama ali s obzirom i na Ustav BiH, ovlaštenja su više protokolarne naravi.

Prema članu 7. Poslovnika, „u slučaju privremenog odsustva predsjedavajućeg Predsjedništva, mijenja ga član Predsjedništva koji je sljedeći predsjedavajući prema slijedu rotacije“.

Također, stavom 2 ovog člana je predviđeno da „ako je predsjedavajući spriječen da prisustvuje sjednicama, sljedeći predsjedavajući prema slijedu rotacije Predsjedništva, saglasno stavu 1 ovog člana, obavlja sve njegove dužnosti i ovlaštenja, sve dok predsjedavajući ne bude u mogućnosti da nastavi sa radom“.

Kvorum predviđa najmanje dva fizički prisutna člana Predsjedništva a predviđeno je i da član Predsjedništva može ovlastiti nekog da prisustvuje umjesto njega. Međutim, ne može glasati.

ZASTOJ U RADU PREDSJEDNIŠTVA BIH

Pošto je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, prema Ustavu BiH koncipirano tako da funkcionira i odlučuje isključivo kao tročlani organ i uglavnom bi trebalo da nastoje odlučivati konsenzusom (u suprotom postoji mehanizam vitalnog entitetskog interesa), Predsjedništvo vjerovatno neće imati sjednicu do povratka Milorada Dodika s bolovanja.

Megafon.ba   

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.