Utorak, 23 Jula

Ko će prekinuti Dodikovu šutnju?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Megafon.ba nije ništa bolje prošao od, vjerovatno brojnih medija, koji su iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika (SNSD) zatražili komentar o međunarodnom skandalu zbog pozlaćene ikone koju je predsjedavajući, u svojstvu kolektivnog šefa države, nedavno poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

MEĐUNARODNI SLUČAJ

Ukrajina, zbog pečata koji pokazuje da je u pitanju originalni primjerak ikone stare 300 godina iz Luganska, tvrdi da je riječ o njihovom kulturnom blagu. Putem svoje Ambasade u BiH su od Bosne i Hercegovine zatražili objašnjenje otkud ikona u posjedu Milorada Dodika.

U ovom slučaju koji ima međunarodne implikacije, o čemu pišu brojni svjetski mediji, nevjerovatno je da nema zvaničnog saopćenja medijski najzastupljenijeg bh. političara, a nema ni zvaničnog obraćanja Dodika kao predstavnika najviše izvršne vlasti države u čije je ime sporni poklon uručio Lavrovu.  

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vrši provjere, vjerovatno je i da će se u slučaj uključiti Interpol zbog sumnje na kršenje međunarodnih propisa o zabrani nedozvoljenog prometovanja kulturnog blaga, a i Ukrajina očekuje objašnjenje otkud sporna ikona u BiH i još u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Sudeći prema razvoju događaja, vrlo je moguće da će šutnju Dodika i njegovog kabineta uskoro prekinuti istražni organi, bilo domaći ili međunarodni.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.