Subota, Januar 23

Na zvaničnom sajtu ruskog ministarstva vanjskih poslova ni slova o odbijanju Džaferovića i Komšića da se susretnu s Lavrovom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U zvaničnim saopćenjima ruskog ministarstva uopće nema informacija o susretu Lavrova sa Dodikom u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu (objavljen samo susret u I. Sarajevu) kojem su zbog Lavrovog nepoštovanja države odbili prisustvovati članovi Predsjedništva, Džaferović i Komšić.

Autor: Megafon.ba

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je, nakon Bosne i Hercegovine i Srbije otišao i u zvaničnu posjetu Hrvatskoj. Za to vrijeme ne stišavaju se reakcije u Bosni i Hercegovini nakon što je u svojoj misiji obilaska tri zemlje, upriličenoj uoči 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, uvrijedio domaćina Bosnu i Hercegovinu, sastavši se sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom (SNSD) u Istočnom Sarajevu, u bh. entitetu Republika Srpska, u prostoru u kojem nije bilo zastave niti drugih obilježja države Bosne i Hercegovine.

IGNORIRANJE REAKCIJA DOMAĆINA NA UVREDU

Takvo je ponašanje naišlo na osudu javnosti iz Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno, političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata.

Foto: Screenshot / web stranica MVP Ruske Federacije

Bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF), nakon svega su ignorirali dolazak Lavrova u Sarajevo i planirani susret sa kolektivnim šefom države u zgradi Predsjedništva, te je sastanak upriličen ponovo samo sa Dodikom.  

I dok sada traju rasprave kakve će efekte čin dva člana Predsjedništva imati na odnose sa Ruskom Federacijom, u njihovom ministarstvu, sudeći prema zvaničnim saopćenjima o aktivnostima Lavrova, ovaj događaj nije ni postojao.

ŠTO NIJE ZAPISANO NIJE SE NI DOGODILO

Na zvaničnoj web stranici Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije obavljena je informacija o susretu sa Dodikom u I. Sarajevu a kao zvaničan susret ministra sa diplomatama jednakog ranga, objavljeno je saopćenje o susretu sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković (SDA).

Foto: Screenshot / web stranica MVP Ruske Federacije

Objavljeno je i objedinjeno saopćenje o boravku Lavrova u BiH, ali ni u toj informaciji nema ni riječi o događaju koji je u domaćoj javnosti ali i prema pisanju brojni svjetskih medija okvalificiran kao prvoklasni diplomatski skandal.

O svemu su pisali američka novinska agencija Associated Press, američki list Washington Post, agencija Reuters, Radio Slobodna Evropa, US News i drugi, ali u zvaničnim saopćenjima za javnost u Ruskoj Federaciji ništa od svega navedenog „nije se dogodilo“.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.