Četvrtak, 13 Juna

Borba protiv širenja koronavirusa je i test za pravosuđe BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok se uvode drastične mjere sprječavanja širenja zaraze virusom Covid -19 (koronavirus), naredbe izolacija, zabrana izlaska iz kuće 24 sata maloljetnima i osobama 65+, zabrana rada brojnim djelatnostima i druge naredbe koje većina građana poštuje, treba imati na umu da je borba protiv širenja zaraze krenula s formiranjem tri predmeta u nadležnim tužilaštvima   

Piše: Maida Varga

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), zvanično je potvrđeno, formirali su krivični predmet zbog slučaja koji se desio u noći sa 16. na 17. mart 2020. godine u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, od kojih se za jednog ispostavilo da je bio inficiran koronavirusom.

Oglušili se o preporuke obavezne za sve

Riječ je o drastičnijem primjeru nepoštivanja mjera kriznih štabova zbog hospitalizacije prvozaraženog od koronavirusa u Mostaru, koji je mimo svake procedure primljen na Odjel za plućne bolesti, a ne na Infektivnu kliniku SKB Mostar.

Klaster u Mostaru prema podacima od 29. marta 2020. godine ima sedam potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kako je potvrđeno za BIRN BiH, formiralo je predmet i vrše provjere i o skupu koji je organizovan 11. marta u tvornici „Igman“ u Konjicu.

Bez obzira na preporuke Kriznog štaba, 11. marta 2020. godine u fabrici namjenske industrije „Igman“ d.d. Konjic održana je proslava 70 godina rada. Proslavi su prisustvovali brojni političari sa svih nivoa vlasti, među kojima je federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te privrednici i poslovni partneri iz zemlje i inostranstva.

Prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH od 29. marta 2020. godine evidentirano je pet klastera vezanih za događaj u Konjicu (do tada 33 potvrđena slučaja, evidentirana treća generacija kontakata).

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona otvorilo je predmet zbog odbrane doktorske disertacije bivšeg ministra zdravstva ovog kantona uprkos mjerama zabrane, potvrđeno je za BIRN BiH iz Tužilaštva.

Pored odluka kriznih štabova, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona od 25. marta 2020. godine donijelo je i preporuku s ciljem prevencije zaraze koronavirusom, a Senat Univerziteta u Tuzli, na vanrednoj sjednici 26. marta 2020. godine donio je Odluku o načinu organizacije i realizacije nastave za vrijeme stanja nesreće uzrokovane pojavom Covid -19. U navedenoj Odluci je navedeno “odbrane diplomskih radova, magistarskih radova i doktorskih disertacija odgađaju se do 30. aprila 2020. godine“. Odluka je stupila na snagu 26. marta.

Prekršena preporuka Ministarstva obrazovanja i odluka Senata UNTZ

Pa ipak, dan kasnije bivši ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić odbranio je doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu u Tuzli, a fotografije sa tog događaja je objavio na svom Facebook profilu (koje je kasnije obrisao).

Pojavila se i informacija o tome da je događaju prisustvovala osoba iz medicinske struke koja se povezuje sa jednim od klastera u Federaciji BiH.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je 9. marta 2020. godine donio niz preporuka upućenih kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva. Jedna od preporuka je da se ne preporučuje održavanje javnih skupova na području Federacije i kantona. Takođe je navedeno da se izbjegavaju događaji koji bi doveli do ubrzanog širenja infekcije, kao što su epidemije u zdravstvenim ustanovama i veći javni događaji, naročito sa međunarodnim učešćem.

U vrijeme intenzivne borbe zdravstvene i druge struke protiv širenja zaraze, ne treba smetnuti s uma da je ključna borba protiv pandemije počela s tužilačkim istragama i to protiv ličnosti koje su trebalo da budu uzor u ponašanju tokom pandemije. Takođe, slučajevi su otvorili i priču u kojoj su svi pobrojani i njihovi kontakti izvrgnuti javnoj osudi i stigmatizaciji što je također za svaku osudu.

VEZANI TEKST: Oboljeli i ljudi s kojima su bili u kontaktu, stigmatizirani su, nezaštićeni i pod pritiskom sredine  

Tužilaštva na ispitu

Pandemija je u Bosni i Hercegovini već uzela živote, zatvorila brojna radna mjesta, razdvojila porodice, ali će takođe pokazati koliko građani mogu vjerovati pravosudnom sistemu i da li će se i u ovim slučajevima poštovati Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, da li su partijski igrači iznad zakona, i da li će se medicinska struka obračunati sa osobama povezanim sa nepravilnostima u svojim redovima.

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

  1. Zašto ja sa 65+g koji se pridržavam svih mjera opreza,sam više rizičan od budale od 40g koji ne poštuje te mjere opreza?ima li koji pametan u ovoj Bosni da mi to objasni?Da li taj virus zna i prepoznaje nas od 65+g?

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.