Subota, 9 Decembra

Arheolozi u Kladnju dokumentuju tragove Rimskog carstva na ovim prostorima: U ekipi i bivši bankar iz Graza sa iskustvom u ispiranju zlata

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Arheološki tim posjetio je općinu Kladanj s ciljem dokumetovanja tragova Rimskog carstva na ovim prostorima, tačnije rimske ceste. Do informacija su došli nakon uspostavljanja kontakta sa profesoricom historije Mersihom Imamović, Univerzitet u Tuzli i predstavnicima CISP, Globe inside Kladanj i Konjuh Lab Tuzla, objavili su iz Općine Kladanj.

Grupu predvodi producent Rick Spurway  a čine je još Brigitte Cech – stručnjak iz oblasti rudarske i industrijske arheologije i bivši univerzitetski profesor u Beču. Nezavisni istraživač i projekt menadžer na projektu “Karth Gold”, koji je finansiran od strane Austrijskog fonda za nauku. Ovaj projekat se bavi istraživanjem rudarenja zlata u “Karthu” od strane Rimljana u istočnim Alpama, Austrija.

Andrew Wilson je stručnjak iz klasične arheologije i profesor arheologije Rimskog carstva na Univerzitetu u Oxfordu. Njegov glavni istraživački interes je ekonomija rimskog sveta i antička tehnologija.

Frank Stremke stručnjak je za sudansku arheologiju i osnivač firme stremke.archaeology iz Bremena. Njegova firma pruža usluge savremene tehnologije za arheološka istraživanja.

Heimo Urban ekonomist je i bivši direktor banke u Grazu. On ima decenijsko iskustvo u ispiranju zlata i dosada je skupio preko 25 g plemenitog metala. Sudjelovao je na projektu “Karth Gold” gdje je radio na ispiranju zlata.

(Izvor: Općina Kladanj)

Rick Spurway – producent, osnivač i direktor Spurfilm – Spurway Film and TV. Zahvaljujući svojm producentskim vještinim radio je sa poslovnim sektorom poput Britsh Airways ali i jednako i na naučnim i istraživačkim projektima. Osim toga, jedan period svoje karijere je radio istraživanje i razvoj turizma u Španiji.

Ova grupa trenutno radi na ambicioznom projektu koji prati put Rimskog carstva, od njegovih početaka, širenja, vrhunca moći pa sve do njegovog pada. Njihov cilj je stvoriti dokumentarni film koji će zabilježiti ostatke ovog perioda. Njihovo putovanje ih je vodilo od Portugala preko Španije sve do Bosne i Hercegovine, Gornjeg Vakufa i  Kladnja , gdje su snimali dijelove Rimske ceste koja se odupire vremenu i nalazi u odličnom stanju.

Ono što je posebno fasciniralo ovu stručnu ekipu bili su predivni pejzaži i ambijent u kojem se nalazi Rimska cesta. Šuma koja okružuje ostatke Rimskog carstva izgledala je jednako lijepo i na njihovim snimcima i fotografijama koje su zabilježili.

Jedan od rezultata projekta će biti dokumentarni film, u kome će, pored svih ostalih dokumentovanih država i gradova sa rimskim ostacima, Rimska cesta iz Kladnja naći svoje mjesto.

(Izvor: Općina Kladanj)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.