Četvrtak, 13 Juna

Zbog rasta cijena hrane ugrožen rad narodne kuhinje Imaret u Tuzli

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Mediha Tabaković

Povećanje cijena osnovnih životnih namirnica dovelo je do znatnog porasta korisnika narodne kuhinje Imaret u Tuzli. Kao što smo već ranije pisali, narodna kuhinja Imaret je od početka godine imala povećan broj korisnika, a u posljednje vrijeme dobili su još 224 korisnika.

Vezani tekst: Iz Merhameta Tuzla apeluju: Povećan broj korisnika narodne kuhinje Imaret

Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora Merhameta Tuzla kaže da je narodna kuhinja već preživjela sličnu priču i teško stanje za vrijeme pandemije korona virusa. 

„Nedostaju nam osnovne životne namirnice jer smo u takvoj situaciji da nemamo gdje nabaviti ono što nam je najpotrebnije. Na početku pandemije bili smo u situaciji da ne znamo šta da radimo, nismo se pripremili ali smo nekako izašli iz te priče, pa se nadamo da ćemo isto tako izaći iz ove priče. Imamo naravno povećanje broja korisnika, to je 70 obroka u zadnjih 15 dana, imamo zahtjev za otvaranje novog punkta. Od nove godine do danas imamo 224 nova korisnika prijavljena na kuhinju, kao i  2.624 obroka dnevno“, istakla je Husanović.

Narodna kuhinja Imaret Tuzla (Foto: Merhamet)

Husanović ističe da je posebno teško nabaviti robu bez obzira na novčana sredstva koja imaju, jer kako je i sama navela nemaju gdje da kupe ono što je potreno za rad kuhinje.

„Bez obzira na sredstva koja imamo, mi nemamo gdje nabaviti osnovne životne namirnice jer supermarketi imaju ograničenu prodaju za veleprodaju. Najviše nam nedostaju osnovne životne namirnice poput, riže, graha, tjestenine, ulja, brašna. Situacija je teška iz razloga što su cijene visoke a s druge strane nemamo gdje nabaviti i za sredstva koja imamo. U izuzetno smo teškoj situaciji. Kako ćemo dalje, ja se nadam da ćemo moći izdržati, da će biti donacija fizičkih i pravnih lica, pomoć iz budžeta Tuzlanskog kantona“, kazala je Husanović.

Odobren im je novac iz kantonalnog budžeta, međutim, zbog promjene Vlade, novac još nije uplaćen na njihov račun, što im dodatno otežava situaciju.

Još jednom pozivamo sve građane koji su u mogućnosti pomoći Narodnoj kuhinji „Imaret“ kao i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva da to učine kroz donacije osnovnih životnih namirnica“ apelovala je Husanović na građane.

Vezani tekst: NEVIDLJIVI: Sve više ljudi u BiH kuca na vrata javnih kuhinja

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.