Subota, 22 Juna

Vijeće za štampu i online medije u BiH: Svjetski dan slobode medija treba da podsjeti vlade na dužnost da podržavaju slobodu medija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini svim medijskim radnicima čestita Svjetski dan slobode medija, podsjećajući javnost na izuzetno važnu ulogu medija.

Tačna, provjerena i blagovremena informacija od velike je važnosti, kao i breme odgovornosti za svaku napisanu riječ, na koje su odgovorni novinari naviknuti pišući o korupciji, kriminalu, političkim i brojnim drugim malverzacijama.

Danas se obilježava 30. godišnjica prvog Svjetskog dana slobode medija, koji je stvoren da podsjeti vlade na njihovu dužnost da podržavaju slobodu izražavanja. Stoga, Vijeće za štampu i online medije u BiH smatra neprihvatljivim nastojanja da se kleveta u BiH ponovo kriminalizira i izražava zabrinutost zbog kontinuiranog rasta i sve češćih tužbi za klevetu protiv novinara. To predstavlja korak unazad i nisu nikakve dobre namjere jer su mediji pokazali spremnost da sami naprave iskorak i da se bore za što više etičke standarde kroz primjenu Kodeksa za štampne i online medije BiH.

U izvještaju Reportera bez granica Bosna i Hercegovina se nalazi na 64. mjestu – za tri je pozicije skočila u odnosu na prošlogodišnji rang. “Reporteri bez granica navoda da mediji u BiH djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu. Oni se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. Postoje velike razlike u slobodi medija i kvalitetu novinarstva širom zemlje.”

Zbog toga Vijeće za štampu i online medije u BiH, na ovaj Svjetski dan slobode medija, upućuje ponovo poziv svim građanima, da svojim reagiranjima na napade na novinare, na uskraćivanje informacija novinarima, kao i slanjem žalbi na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, budu nosioci borbe za slobodne i odgovorne, profesionalne medije, kao temelje slobodnom demokratskom društvu i životu.

(Izvor: UO Vijeća za štampu i online medije u BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.