Petak, 14 Juna

Većina ministara u Vladi FBiH nikada nisu zaradili platu izvan budžeta, javnog preduzeća ili političke stranke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nedostatak praktičnog iskustva i politička linija kojom dolaze na ministarske pozicije razlog je što im je u radu primarni cilj zaštita javnog sektora. Zato nije ni čudo što se ekonomske reforme provode sa primarnim ciljem da se ne oštete budžeti i javni sektor

Autor: Nedžad Kušljugić

Federalnim ministrima (još uvijek) aktuelnim, ali i ranijim, „omiljena“ je tema jačanje ekonomije i rasterećenje privrede, posebno privatnog sektora a praktično veoma mali broj ministara ima iskustvo u realnom sektoru. Analizirali smo biografije ministara u Vladi FBiH ali je situacija uglavnom identična i u izvršnoj vlasti na nižim ali i višim nivoima vlasti u BiH i u oba bh. entiteta.

Nakon diplome u politiku ili javni sektor

Osim premijera Fadila Novalića (SDA) koji ima iskustvo u menadžerskim poslovima u firmama gdje nije bio vlasnik biznisa, ali i iskustvo u privatnom biznisu i djelimično Amira Zukića (SDA) i Jelke Miličević (HDZ BiH) koji su radili u realnom sektoru, ali nisu bili na pozicijama donošenja menadžerskih odluka, posebno ne u samostalnim poslovima, ostali ministri nikada nisu platu zaradili izvan budžeta, javnih preduzeća, visokoškolskih ustanova ili organa upravljanja matične političke stranke.

Iako se nedostaci u praktičnim znanjima u određenim užim oblastima mogu otkloniti angažovanjem savjetnika, dosadašnja iskustva su pokazala da su ove funkcije uglavnom ispolitizirane i predstavljaju prije svega nagradu za „lojalnost“ pri čemu su praktična znanja savjetnika uglavnom manje važna.

U funkcionisanju našeg političkog sistema ministri donose odluke ključne za funkcionisanje privrede a da uopće ne poznaju osnove funkcionisanja sistema na terenu i stvarnih, praktičnih briga s kojima se susreću vlasnici, ali i zaposlenici u realnom sektoru. Nedostatak praktičnog iskustva i politička linija kojom dolaze na ministarske pozicije razlog je što im je u radu primarni cilj zaštita javnog sektora. Zato nije ni čudo što se ekonomske reforme provode sa primarnim ciljem da se ne oštete budžeti i javni sektor.

Zbog takve pozicije i monopolističkog statusa, ali i nedostatka hrabrosti da se suoče s prevelikim apetitima menadžera, ali i  zaposlenika u javnom sektoru, taj sektor grca u dugovima, a svoje zahtjeve skoro po pravilu „fakturišu“ građanima. U dokumentu „Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019 -2022 godina“, potvrđeno je da na javna preduzeća otpada jedna trećina ukupnih poreznih dugovanja.

Istovremeno, realni sektor puni fondove u FBiH i opterećen je brojnim porezima, doprinosima, naknadama, procedurama, taksama, provizijama.

Bez iskustva u samostalnom donošenju odluka

Ako je premijer Novalić i imao iskustvo zaraditi platu samostalno u, kako je naveo u zvaničnoj biografiji, metaloprerađivačkoj i automobilskoj industriji, u biografiji ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića (SDA) nema podataka da se ikada samostalno otisnuo u bilo kakav posao. Istina, osim ranijih savjetničkih i zamjeničkih funkcija u Vladi FBiH bio je generalni direktor Velepromet DC, a duže od deset godina direktor Dioničkog društva za osiguranje “VGT” Visoko

Minisitrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević (HDZ BiH) u biografiji je navela bogato iskustvo i znanja iz oblasti računovodstva i revizije, te radno iskustvo na bitnim pozicijama u Soko Vazduhoplovnoj industriji d.d. Mostar  JAS d.o.o. Mostar, ali nikada nije radila samostalne poslove koji uključuju rizik opstanka na tržištu.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA) prije nego će obnašati „političke“ pozicije u vladama kantona, odnosno FBiH, također je nakon školovanja dugo radio u oblasti carina, ali u javnim institucijama.  

Ministar turizma Zlatan Vujanović (SBB) je diplomirani inžinjer elektronike. U svojoj zvaničnoj biografiji je istaknuo da je od 1994. do 2013. godine radio u vodećim međunarodnim institucijama u BiH, UN-u, SFOR-u, UNHCR-u, USAID-u, NATO-u i EUFOR-u na menadžerskim i administrativno-organizacionim poslovima.  

Ministar energije, rudastva i industrije Nermin Džindić (SBB) naveo je u biografiji da je bio na rukovodećim pozicijama u namjenskoj industriji, što također implicira da nije imao dodira sa problemima koje poduzetnici u realnom sektoru svakodnevno imaju izvan „monopolističko – političkih“ okvira poslovanja.

Ministar prometa i komunikacija Denis Lasić (HDZ BiH) je profesor matematike a nakon poslova u školama, kako je naveo u kratkoj biografiji, karijeru nastavlja u izvršnoj kantonalnoj a potom i federalnoj vlasti.

Karijera Edite Đapo (SBB) ministrice okoliša i turizma, uglavnom se razvijala u obrazovnom sistemu. Doktorica je ekonomskih nauka a kao docentica je bila angažirana kao predavač na visokoškolskim ustanovama.

Mato Jozić (HDZ BiH) ministar pravde, diplomirani je pravnik i prije ministarske funkcije u Vladi FBiH skoro polovinu radnog vijeka proveo je radeći na policijskim poslovima.

Aljoša Čampara (SDA) ministar unutrašnjih poslova, diplomirani je pravnik a karijeru je uglavnom razvijao u organima izvršne i zakonodavne vlasti.  

Zora Dujmović (HDZ BiH), ministrica kulture i sporta ima zvanje menadžera u socijalnoj zaštiti i socijalnoj politici, a u toj je oblasti uglavnom radila prije nego će biti imenovana na poziciju ministrice u Vladi FBiH.

Salko Buvarević (SDA) ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno -oslobodilačkog rata, na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli stekao je titulu  doktora nauka. Radio je u školstvu, izvršnoj vlasti te organima političke stranke.

Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) ministar zdravstva, doktor je medicinskih nauka a prije funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH karijeru je gradio u medicinskim ustanovama u Mostaru.

Edin Ramić (SDA) ministar raseljenih osoba i izbjeglica, doktor je ekonomskih nauka a profesionalna karijera koja je prethodila ministarskoj funkciji u Vladi FBiH uglavnom se odnosila na učešče u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na različitim nivoima u BiH.

Sa iskustvom u poljoprivredi u resor prostornog uređenja

Vesko Drljača (SBB) ministar rada i socijalne politike, diplomirani je pravnik a radno iskustvo prije ministarske pozicije u Vladi FBiH sticao je u statusu državnog službenika u nekoliko javnih institucija.  

Josip Martić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja, diplomirani je inžinjer poljoprivrede i tokom karijere je radio u institucijama čija je primarna oblast poljoprivreda.

Ministrica za obrazovanje i nauku Elvira Dilberović (SDA) podnijela je ostavku na funkciju u Vladi FBiH zbog imenovanja na poziciju ambasadorice BiH u Švedskoj.

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.