Nedjelja, 21 Aprila

Vakcina za masovnu imunizaciju u FBiH još nema: šutnja iz Zavoda za javno zdravstvo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od dijela vakcina koje je Federacija dobila u donacijama, preostalih nakon vakcinacije zdravstvenih radnika, ovih se dana (u nekim kantonima) vakciniše neznatan broj građana starijih od 65 godina. Pa i to u procentu nedovoljnom za sticanje kolektivnog imuniteta i suzbijanje virusa COVID-19.

Autor: N. Š. K.

Federalni premijer Fadil Novalić je ovih dana najavio da će naredne sedmice početi direktni pregovori za nabavku 500.000 kineske vakcine Sinofarm. Do sada, kazao je, imali su kontakte sa određenim ambasadama, a direktno su se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima vakcina protiv virusa COVID-19.

Nije, međutim, bilo prevelikog „ushićenja“ u javnosti zbog ove najave, vjerovatno zbog dosadašnjih događaja vezanih za pokušaje nabavke 400.000 vakcina za Federaciju.

Dočekat ćemo COVAX-ove vakcine

Vezani tekstovi:

Ako nije jasno: vakcina nema, svjesno i ujedinjeno nas puštaju da čekamo one od COVAX-a i EU mehanizma, pa kad stignu

Strah za zdravlje i život ne poznaje naciju, građani jednako prepušteni sebi do vakcina od COVAX-a

Ukoliko pregovori i počnu kada je Novalić obećao, podsjetimo da se bliže i i rokovi za obećane vakcine posredstvom mehanizma COVAX, krajem aprila ili početkom maja.

Osim obećanja i najava, uprkos velikom interesovanju građana i medijskih upita institucijama, ne znamo ništa o dosadašnjim pregovorima sa dobavljačima kojima je Vlada ranije poslala pisma namjere.

Podsjetimo, jedan od najizglednijih ponuđača, Medimpex, ranije je odustao od posla.

Vezani tekst:

Medimpex o razlozima odustajanja od nabavke vakcina: Sumnja u pogodovanje u poslu drugim ponuđačima?!

Vlada je, iako je već postojao Ad hoc tim za nabavku vakcina, 25. marta formirala još jedan, pregovarački tim na čijem je čelu bio premijer. Danas su to tijelo ukinuli i sve daljne aktivnosti, kako je saopćeno nakon sjednice Vlade, „u skladu sa svojim nadležnostima, obavezan je poduzimati Zavod za javno zdravstvo FBiH“.

Megafon.ba je poslao upit Zavodu za javno zdravstvo FBiH s namjerom da saznamo eventualno nove informacije ili bar dokle se došlo sa dosadašnjim pokušajima nabavke većih količina vakcina za FBiH, ali iz Zavoda nema odgovora.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.