Nedjelja, 21 Aprila

Medimpex o razlozima odustajanja od nabavke vakcina: Sumnja u pogodovanje u poslu drugim ponuđačima?!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Informišemo javnost da u slučaju da KRAJINA GROUP d.o.o. dobije dozvolu za lijek ista dobija zastupništvo za Sputnik V, gdje će svi veleprometnici u BiH morati preko Krajinagroupe pregovarati o kupovini ruske vakcine. U konačnici, ono što je bitno radi ovog ugovora, jeste da više niko neće moći vakcine uvesti putem interventnog uvoza“.

Autor: N.K.

Kompanija Medimpex obratila se javnosti saopćenjem posredstvom svog pravnog zastupnika, advokatske kancelarije Damira Katice i Amina Hasovića, u kojem pojašnjavaju razloge odustajanja od posla nabavke vakcina za Federaciju BiH. Pismo, koje je za Megafon.ba dostavljeno iz advokatske kancelarije, objavljujemo u cijelosti:

“Ovim putem vam se obraćamo u ime našeg klijenta Društva Medimpex d.o.o. Sarajevo sa saopštenjem za javnost. Da bi se spriječile sve daljnje medijske špekulacije i davanje izjava od pozvanih i nepozvanih dajemo sljedeće saopštenje za javnost. Istovremeno ovim putem se naš klijent ograđuje od svih daljih izjava i medijskih špekulacija.

Kako je javnost i upoznata dana 18.03.2021. godine potpisan je ugovor o nabavi cjepiva protiv Sars-Cov-2 (Covid 19) za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije Bosne i Hercegovine u 2021. godini između ugovornih strana i to Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Društva Medimpex d.o.o. Sarajevo.

Međutim, ovim putem želimo informisati javnost o svim događajima u postupku zaključenja predmetnog ugovora i nemogućnosti njegovog izvršavanja.

Pored postojanja više sile u pogledu realizacije ugovora iz naslova, na koje nije mogao uticati izabrani ponuđač, dužni smo upoznati i javnost o svim bitnim činjenicama koje su onemogućile društvo Medimpex da uredno izvrši ugovor.

Naime, društvo Medimpex d.o.o. Sarajevo je dana 17.03.2021. godine u 12 sati i 10 min službeno, dostavljanjem obavijesti od strane Vlade FBiH obaviješteno da je isti odabran kao najbolji ponuđač za nabavku vakcina.

Dakle i prije nego što je isti službeno odabran kao najbolji ponuđač, određeni mediji su prenijeli informacije koje nije znao niti sam ponuđač a koji se odnosi na izbor, cijenu i rok isporuke, odnosno na trenutak zaključenja predmetnog ugovora.

Navedeno posebno ukazujemo iz razloga što je već tada putem određenih medija plasirana netačna informacija da je ugovor potpisan i da vakcine dolaze za 3 dana?????

Unatoč tim činjenicama na koje je društvo Medimpex odmah ukazalo, određeni mediji su odmah objavili informaciju da je Ugovor potpisan i da se čeka isporuka prvog dijela vakcina i time napravili nepotreban pritisak na sve učesnike ovog postupka.

Naime, ovim putem moramo istaknuti i sve probleme sa kojim je bio suočen ponuđač i sa kojima je i dalje suočen.

Objavljivanje informacija da predmetne vakcine trebaju stići za 3 dana od dana potpisivanja ugovora predstavljaju očigledan pritisak na ponuđača i sve učesnike u ovom postupku. Naime, navedeno ukazujemo iz razloga, što predmetni rok nikada nije bio definisan kao takav niti u jednom trenutku.

Rok za isporuku vakcina je definisan na sljedeći način: prva isporuka 100.000,00 doza nakon zaključivanja ugovora, i potvrde o prihvatanju akreditiva od proizvođača cjepiva. Rok počinje teći prvi naredni radni dan.

Dakle, na osnovu navedene odredbe, jasno se može zaključiti da predmet nabavke nije mogao biti isporučen u roku kako je to proizvoljno objavljeno u svim medijima na teritoriji FBiH kao i šire.

Ovim putem informišemo javnost da je upravo ponuđač, društvo Medimpex zahtijevalo otvaranje akreditiva kako bi se Federacije BiH zaštitila u pogledu plaćanja predmeta nabavke.

Naime, jedan od uslova iz akreditiva se je odnosio na činjenicu da se niti jedna isporuka neće platiti dok vakcine ne stignu na teritoriju BiH i dok iste ne dobiju dozvolu od strane Agencije za lijekove, odnosno dok se ne izvrši obavezna kontrola svake serije cjepiva u Kontrolnoj labaratoriji pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Ono što svi uporno zanemaruju, jeste činjenica da se zahtjev za otvaranje akreditiva može uputiti banci tek kada sve strane potpišu ugovore. Tek prihvatanjem uslova od strane ino proizvođača, akreditiv se smatra otvorenim. Dakle, kako ino proizvođač, zbog razloga s kojim je upoznata BiH javnost, kao i raznih drugih i političkih pritisaka nije još dostavio ugovor za isporuku vakcina sa Društvom Medimpex d.o.o..

Naime, prilikom sastanka, koji je održan radi potpisivanja Ugovora, sa Zavodom za javno zdravstvo, došla je informacija da je KRAJINA GROUP d.o.o. sa sjedištem u Banja Luci podnijela zahtjev za registraciju predmeta nabave, odnosno vakcine Sputnik V. Navedeni zahtjev se raspravlja po hitnom postupku. Ovaj zahtjev je od strane Agencije uzet u hitno razmatranje radi posljedica pandemije.

Informišemo javnost da u slučaju da KRAJINA GROUP d.o.o. dobije dozvolu za lijek ista dobija zastupništvo za Sputnik V, gdje će svi veleprometnici u BiH morati preko Krajinagroupe pregovarati o kupovini ruske vakcine. U konačnici, ono što je bitno radi ovog ugovora, jeste da više niko neće moći vakcine uvesti putem interventnog uvoza. Društvo Medimpex d.o.o. i svi učesnici u ovom postupku, i to Vlada FBiH i Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH su ispunili u cijelosti svoje obaveze i dali sve svoje resurse kako bi se izvršila nabavka prijeko potrebnih vakcina za potrebe stanovništva FBiH.

Društvo Medimpex d.o.o. Sarajevo sa velikim žaljenjem obavještava javnost da u razumnom roku odustaje od realizacije gore navedenog ugovora. Društvo Medimpex i pored ovoga, će u narednom periodu biti fokusirano i imati za cilj da pribavi vakcine za potrebe stanovništva”, kaže se u saopćenju za javnost koje je firma Medimpex d.o.o. Sarajevo objavila posredstvom pravnog zastupnika.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.