Petak, 14 Juna

Upućena žalba na odluku UKC Tuzla o najboljoj ponudi za uređaj za radioterapiju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Odlukom UKC-a Tuzla o najboljoj ponudi za nabavku uređaja za radioterapiju od 24. januara, nakon poništenog prethodnog tendera, nazirao se kraj agonije za onkološke pacijente iz Tuzlanskog kantona koji se radi terapije mjesecima mrcvare putovanjima izvan kantona.

Vezani tekst: U UKC Tuzla uspješno okončana tenderska procedura za uređaj za radioterapiju, izabran najbolji ponuđač

Međutim, kako saznajemo, ni posljednja odluka o najboljoj ponudi za nabavku uređaja nije prošla bez žalbe.

ODBIJENI ZBOG BANKOVNE GARANCIJE

Prema odluci Komisije za javne nabavke UKC Tuzla, od dvije pristigle ponude za linearni akcelerator, CT simulator, sistem za planiranje u radioterapiji i fantom, povoljnijom je izabrana ponuda Inel- Med doo Mostar.

Drugi ponuđač, firma Siemens Medicina doo Sarajevo, nije prošla uz obrazloženje da njihova garancija za ozbiljnost ponude (bankovna garancija) ne sadrži rok za plaćanje po garanciji.

Nakon Odluke UKC Tuzla o izboru najboljeg ponuđača, ostavljen je rok od 10 dana za žalbu i kako saznajemo, iz Siemens Medicina su 5. februara, posljednji dan isteka roka od dana kada im je odluka dostavljena, u poslijepodnevnim satima poštom uputili žalbu na odluku Komisije. 

Navodno, iz Siemens Medicine, ponovo su se žalili na tehničke specifikacije uređaja za koji se UKC Tuzla opredijelio.

Nakon žalbe, nije nužno da će i ovaj tender biti poništen, s obzirom na to da se rok za plaćanje smatra veoma važnim segmentom u bankovnoj garanciji. Uostalom, Komisiji za javne nabavke je ta manjkavost ponude Siemens Medicine bila razlogom zašto su njihovu ponudu odbili.

ŽALITELJ PONOVO SPORI TEHNIČKE ZNAČAJKE UREĐAJA

Vidjet ćemo, međutim, kako će se procedura razvijati u drugom segmentu, nakon što budu objavljeni detalji iz žalbe koji se odnose na tehnički dio ponude koja je proglašena najboljom.

Također, postoji opcija da uz prolongiranje nabavke zbog vremena potrebnog za analizu žalbe i novu odluku uprave UKC-Tuzla, da nabavka bude nastavljena te bi uređaj za radioterapiju, dobavljača Inel- Med iz Mostara mogao biti u funkciji do početka ljeta.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.