Subota, 22 Juna

U Parlamentu FBiH i pored nerada iznos novca za plate rastao

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šutnjom i ignoriranjem povremenih rasprava o opravdanosti visokih primanja federalnih parlamentaraca stvorena je javna percepcija da su njihove plate bez donošenja novih zakona nedodirljiva kategorija. Međutim, i u sadašnjim propisima, kada bi se vodila avidencija prisustva na poslu i vršio zakonit obračun plata, postoji način da se nerad kazni smanjenjem primanja.

Autor: N.Š.K.

Samo neto plate profesionalnih zastupnika i savjetnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, naknade za odvojeni život, prevoz tokom četiri vikenda, regres i druga prava koja imaju, koštali su Budžet FBiH prošle godine 5.372.098 KM.

Dok su troškovi naknada mimo plata sa 1.302.082 KM u 2018. godinu smanjeni na 773.373 KM u 2019. godini, istovremeno su povećani troškovi koji su se odnosili na plate. Taj je iznos bio 4.544.484 KM u 2018. godini, a u 2019. godini je za te svrhe potrošeno 4.598.725 KM.

Nema evidencija ko je bio na poslu

Iako je razlika u iznosu od 54.241 KM relativno mala, poznato je i da su parlamentarci prošle godine radili veoma malo te je pitanje da li su pomenuti iznos uopće zaradili.

U tom je kontekstu zanimljiva preporuka javnih revizora u posljednjem revizorskom izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH za Parlament FBiH za 2019. godinu, da je zbog pravilnog obračuna plata potrebno osigurati evidenciju prisustva na poslu parlamentaraca koji su profesionalizirali status.

Podsjetimo, zakonski broj sati za puno radno vrijeme je 40 sati sedmično.

U slučaju odsustva sa posla svaki zaposlenik, pa i profesionalni parlamentarac i savjetnik, dužan je opravdati odsustvo.

Preporuka revizora da se vode evidencije o prisustvu na poslu dokaz je da i u postojećem Zakonu o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, prema kojem se parlamentarcima plate obračunavaju i koji također pod punim radnim vremenom podrazumijeva rad od 40 sati sedmično, ima dovoljno uporišta da se neaktivni parlamentarci kazne manjim primanjima.

Evidenciju o prisustvu sjednicima vodi sekretar Doma, odnosno radnog tijela.

Radio ne radio puna plata

Pomenuta preporuka revizora znači da evidencija nema.

A ako takve evidencije nema i kad profesionalni zastupnik odsustvuje sa sjednice, njemu se prema Zakonu o platama i naknadama u organima vlasti FBiH obračunava puna plata, kao da je radio 40 sati sedmično.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.