Subota, 25 Maja

U Klinici za dječije bolesti u Tuzli od 15. januara tri slučaja velikog kašlja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Epidemiološka situacija na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla od ponedjeljka 15. januara se značajno iskomplikovala“, kazala je doc. dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Autor: N. Š. K.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je nepovoljna, ocjena je iz Zavoda za javno zdravstvo TK, a uz saglasnost resornog kantonalnog ministarstva proglasili su epidemiju morbila u Tuzli i Živinicama.

Pored morbila, kazao je na današnjoj konferenciji za medije, primarijus dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu, zabilježeni su slučajevi velikog kašlja, varičela, dva slučaja meningokoknog meningitisa, osam slučajeva seroznog meningitisa.

VEZANI TEKST: Epidemiolog dr. Blaško Topalović: Epidemija morbila u Tuzli i Živinicama zbog niskog procenta vakcinisane djece

„Ono što nas trenutno posebno zabrinjava je upravo pojava vakcinalno preventalnih bolesti“, kazao je dr. Topalović i upozorio na činjenicu da je u Tuzlanskom kantonu samo 62 posto djece vakcinisano, a potrebno je 95 posto za kolektivni imunitet.

„Epidemiološka situacija na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla od ponedjeljka, 15. januara se značajno iskomplikovala, nakon što smo PCR testom potvrdili pertussis (veliki kašalj) kod troje djece“, kazala je doc. dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Pored obaveze koje su uveli da se sva djeca kod prijema u Kliniku, testiraju na nekoliko zaraznih bolesti koje imaju slične prve simptome, na Klinici za dječije bolesti formirali su posebno odjeljenje za liječenje velikog kašlja.

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.