Petak, 14 Juna

U JP Autoceste FBiH po starom: Novac od akciza koje plaćaju građani opet prikazuju kao vlastiti prihod

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Revizori Ureda za reviziju institucija u FBiH, odgovorne u Autocestama su i ranije upozoravali da pogrešno prikazuju prihode od akciza na gorivo kao vlastite a ne kao prihode koje plaćaju građani, koji pripadaju Federaciji i zakonska im je namjena za izgradnju autocesta. Kritika revizora, međutim, nije vrijedila i u ovom javnom preduzeću, prihode Federacije su i u prošloj godini pripisali sebi kao vlastiti uspjeh.    

Autor: N. Š. K.

Za 154,9 miliona KM, pristiglih od akciza na gorivo, u Javnom preduzeću Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (JP Autoceste FBiH) prikazali su više vlastitih prihoda u 2020. godini, upozorili su javni federalni revizori u najnovijem izvještaju o reviziji za prošlu godinu.

Ovakva reakcija revizora jasna je i računovodstveno neukima jer pomenuti milioni pristigli su od akciza, pripadaju Federaciji, samim tim ne mogu se pripisati poslovnom uspjehu ovog javnog preduzeća.

Međutim, upozorenje revizora zbog kršenja računovodstvenih standarda još 2018. godine, očigledno nije jasno odgovornim osobama u JP Autoceste FBiH.

Vezani tekst objavljen u augustu 2019:

I to je moguće: JP Autoceste FBiH prihod Federacije prikazali kao vlastiti uspjeh

„Iskazani poslovni prihodi u iznosu od 186.695.180 KM precijenjeni su za 154.941.293 KM jer predstavljaju javni prihod (akciza na gorivo) koji ne ispunjava uslove za priznavanje u poslovne prihode u skladu s Međunarodnim standardom finansijskog izvještavanja 15 – Prihodi od ugovora s kupcima. Zbog navedenog ne možemo potvrditi iskazani finansijski rezultat u iznosu od 131.676.282 KM“, napisali su revizori u objavljenom Izvještaju za 2020. godinu.

Prisvajanjem javnih prihoda, Autoceste na taj način pogrešno prikazuju i neto dobit preduzeća.

Ovakve računovodstvene akrobacije u Autocestama FBiH dešavale su se za mandata bivšeg direktora Autocesta FBiH Adnana Terzića, smijenjenog u junu ove godine, nakon čega je Nadzorni odbor imenovao za v.d. direktora ovog javnog preduzeća Elmedina Volodera.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.