Subota, 22 Juna

I to je moguće: JP Autoceste FBiH prihod Federacije prikazali kao vlastiti poslovni uspjeh

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Javnom preduzeću Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, suprotno računovodstvenim standardima, prihode od akciza na gorivo, a što je prema međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja javni prihod, u finansijskim izvještajima za prošlu godinu prikazali su kao svoj prihod, te na taj način pogrešno iskazali poslovni rezultat preduzeća.

Naime, u finansijskim izvještajima za 2018. godinu preduzeće je prikazalo poslovanje s dobiti, a imajući u vidu nerealno prikazane prihode, JP Autoceste FBiH je zapravo poslovalo s gubitkom od skoro 48 miliona KM.

Pogrešno računovodstvo

Poslovni prihodi iskazani su u iznosu od 201.352.184 KM ali su u okviru ovog iznosa iskazani i javni prihodi, kao što je naplata akciza na gorivo.

“Iskazane su naknada za autoceste i ceste iz maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata (akciza na gorivo) u iznosu od 165.487.185 KM, posebne naknade – za upotrebu autoceste, brzih cesta i objekata sa naplatom na cestama u iznosu od 35.079.344 KM, naknade za korištenje cestovnog zemljišta ili od reklamnih znakova i ostale naknade po posebnim propisima u iznosu od 524.036 KM i prihodi od prodaje robe (ACC TAG) u iznosu od 161.739 KM. Prihodi po osnovu akciza na gorivo ne zadovoljavaju zahtjeve Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja”, naveli su revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji u JP Autoceste FBiH za 2018. godinu.

“Društvo je neosnovano u cijelosti izvršilo priznavanje poslovnih prihoda u visini primljenih javnih prihoda, što je za posljedicu imalo iskazivanje neto dobiti u iznosu od 117.498.413 KM. Ukoliko bi prihodi po osnovu akciza na gorivo bili isključeni iz poslovnih prihoda, kako nalaže MSFI 15 – Prihodi od ugovora s kupcima, ukupni poslovni prihodi Društva bi iznosili 35.864.999 KM, a samo su troškovi plata i ostalih ličnih primanja za 2018. godinu iskazani u iznosu od 15.785.914 KM”, pojašnjavaju revizori.

“Bacili” 3 miliona KM

Između ostalog, revizori su upozorili i na činjenicu da je preduzeće prošle godine platilo 2.916.038 KM takse za nepovučena kreditna sredstva za dva ugovora sa EBRD-om, za dionice Buna- Počitelj i Donja Gračanica -tunel Zenica. Bez obzira ko je kriv za ovu sutuciju, uprava preduzeća ili država, odnosno Federacija BiH, frapantna je činjenica da je propalo 3 miliona KM javnog novca.

Istovremeno, u finansijskom izvještaju navedeno je da je najniža neto plata isplaćena u JP Autoceste FBiH u prošloj godini iznosila 996 KM, prosječna 1.655 KM, dok je samo osnovna plata direktora Adnana Terzića (SBB) u neto iznosu bila 5.485 KM.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.