Subota, 10 Juna

Tužilaštvo TK provjerava sumnje u neopravdano izdavanje recepata u DZ Lukavac i usmjeravanje pacijenata u jednu tuzlansku apoteku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Još uvijek nije donesena tužilačka odluka u slučaju Doma zdravlja Lukavac, kazao je za Megafon portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.  

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) 1. februara 2023. godine pretresli su nekoliko ordinacija Doma zdravlja Lukavac, obavili razgovor sa tri zaposlenika te izuzeli određenu dokumentaciju.

Policijama je imala posla u uvoj zdravstvenoj ustanovi zbog sumnji da su neopravdano izdavali recepte za skupe lijekove.

Informaciju o pretresu prostorija Doma zdravlja, Megafonu je tada potvrdila v.d. direktorica Doma zdravlja prim. dr. Sedija Arapčić, međutim, zbog istrage nije mogla dati više detalja.

Vezani tekstovi:

Potvrđeno za Megafon: Zbog sumnji u izdavanje fiktivnih recepata za skupe lijekove istraga u DZ Lukavac

Policija pretresala apoteku u Tuzli zbog sumnje u neopravdane recepte

Akcija je, kako saznajemo, uslijedila nakon što je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona MUP-u TK podnio prijavu jer su tokom redovne kontrole godišnjeg ugovora koji imaju sa Domom zdravlja Lukavac o obavljanju zdravstvenih usluga za građane, odnosno, tokom kontrole izdavanja recepata, uočili određene nepravilnosti.

Sedmicu kasnije, također je potvrđeno Megafonu iz Tužilaštva TK, u okviru iste akcije pretresena je i jedna tuzlanska apoteka, za čije uposlenike postoji sumnja u povezanost sa ljekarima koji su neopravdano izdavali lijekove.

Međutim, provjere su još uvijek u toku i kako je za Megafon kazao portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović još nije donesena tužilačka odluka u ovom slučaju.

„Radi se o međusobno povezanim događajima, odnosno o sumnji da su se u Domu zdravlja u Lukavcu  u određenom periodu  neopravdano izdavali recepti za lijekove i da su se pacijenti upućivali  u jednu apoteku u Tuzli.

U februaru ove godine po nalogu Tužilaštva istražitelji MUP-a TK su izuzeli medicinsku dokumentaciju iz Doma zdravlja i tuzlanske apoteke. Poduzimaju se i druge provjere prijavljenih radnji.

Dakle radi se o predmetu u fazi provjera i nije donesena tužilačka odluka“, kaže u odgovoru Megafonu portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Tekstove Megafona dozvoljeno je preuzimati uz obavezno navođenje izvora i autora sadržaja.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.