Srijeda, 29 Maja

Potvrđeno za Megafon: Zbog sumnji u izdavanje fiktivnih recepata za skupe lijekove istraga u DZ Lukavac

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako saznajemo, akcija policije u Lukavcu uslijedila je po prijavi Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, nakon što su tokom kontrole ugovora sa Domom zdravlja o pružanju zdravstvenih usluga građanima, uočili određene nepravilnosti.

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) su 1. februara 2023. godine pretresli nekoliko ordinacija Doma zdravlja Lukavac, obavili razgovor sa tri zaposlenika te izuzeli određenu dokumentaciju.

Informaciju o pretresu prostorija Doma, Megafonu je u telefonskom razgovoru potvrdila v.d. direktorica Doma zdravlja prim. dr. Sedija Arapčić, međutim, zbog istrage nije mogla dati više detalja. Kazala je da su spremni za saradnju sa svima koji će utvrditi eventualne propuste i odgovornost ukoliko je bilo sumnjivih izdavanja recepata, ali da za sada ne može govoriti o drugim detaljima.

PO PRIJAVI ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA TK

Ranije smo od odgovornih osoba iz Doma zdravlja Lukavac, saznali da je riječ o sumnjama na fiktivno izdavanje recepata. „Radi se o toj vrsti radnji“ i „radi se o tri lica“, rečeno nam je ali sagovornik/ca nije imao ovlasti za javne istupe niti u sadašnjem toku istrage žele iznositi više detalja, posebno ne o osobama koje se sumnjiče.

Akcija policije je, po svemu sudeći, bila očekivana, jer kako nam je rečeno, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je MUP-u TK nedavno podnio prijavu nakon što su tokom redovne kontrole godišnjeg ugovora koji imaju sa Domom zdravlja Lukavac o obavljanju zdravstvenih usluga za građane, odnosno, tokom kontrole izdavanja recepata, uočili određene nepravilnosti. Iz Zavoda su o svemu, kako saznajemo, obavijestili i menadžment Doma zdravlja Lukavac te obavili i razgovor sa aktuelnom v.d. direktoricom. Potom je uslijedila akcija policije.

Naš izvor iz Doma zdravlja kaže da je policija tačno znala o kojim se ordinacijama radi jer je od osoblja Doma zdravlja zatraženo da ih odvedu u određene prostorije gdje je obavljen pretres, odnosno, kontrola tri osobe čija je dokumentacija izuzeta radi nastavka istrage.

Podsjetimo, slučajevi fiktivnog izdavanja recepata za skupe lijekove te zloupotrebe zdravstvenih kartona građana već su predmet istrage i u Sarajevskom kantonu.

(U nastavku čitajte: Šta kažu iz Tužilaštva TK i ZZO TK, kako se građani mogu zaštititi od zloupotreba njihovih zdravstvenih kartona)

Tekstove Megafon.ba dozvoljeno je preuzimati uz obavezno navođenje izvora, autora teksta i bez korekcije sadržaja.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.