Subota, 22 Juna

Policija pretresala apoteku u Tuzli zbog sumnje u neopravdane recepte

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je policija MUP-a TK, po nalogu Općinskog suda Tuzla i Tužilaštva TK pretresla tri ordinacije u Domu zdravlja Lukavac te izuzela određenu dokumentaciju, a zbog sumnje u izdavanje fiktivnih recepata, prema informacijama koje smo dobili u Tužilaštvu TK, pretres je izvršen i u jednoj tuzlanskoj apoteci prema kojoj su recepti bili usmjereni.

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona su nedavno pretresli prostorije tri uposlenika/ce Doma zdravlja Lukavac, a kako smo nedavno objavili, nakon prijave iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK (ZZO TK) i sumnji u izdavanje fiktivnih recepata za skupe lijekove.  

VEZANI TEKST:

Potvrđeno za Megafon: Zbog sumnji u izdavanje fiktivnih recepata za skupe lijekove istraga u DZ Lukavac

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, u odgovoru za naš portal, portparol Admir Arnautović kaže da je u okviru iste akcije pretresena i jedna tuzlanska apoteka i da u predmetu još (do 6. februara) nije donesena tužilačka odluka.

„Po nalogu ovog Tužilaštva i naredbi nadležnog suda pripadnici MUP-a TK su početkom februara obavili pretrese u Domu zdravlja u Lukavcu, kao i u jednoj apoteci na području Tuzle, prilikom čega je iz ove zdravstvene ustanove i apoteke izuzeta relevantna materijalna dokumentacija.

Pretres i istražne radnje Tužilaštva i MUP-a TK se odnose na provjere u vezi sa prijavljenim neopravdanim izdavanjem recepata za lijekove u Domu zdravlja Lukavac sa pacijentima usmjerenim prema ovoj apoteci u Tuzli.

Dakle, radi se o obavljanju provjera prijavljenih radnji, te u ovom predmetu nije donesena tužilačka odluka“, kaže portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Podsjetimo, slični slučajevi se već istražuju u Sarajevskom kantonu, zbog sumji da su određeni ljekari, navodno kako bi farmaceutima, odnosno, sebi osigurali zaradu, posredstvom zdravstvenih kartona pacijenata koji to nisu znali, izdavali recepte za skupe lijekove i tako apotekama, odnosno, farmaceutskim kompaniajma osiguravali zaradu.

(U nastavku čitajte: Šta kažu iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, kako se građani mogu zaštititi od eventualne zloupotrebe njihovih zdravstvenih kartona?)

Tekstove Megafon.ba moguće je preuzimati, uz obavezno navođenje izvora, imena autora i bez izmjene sadržaja.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.