Petak, 14 Juna

Tako se to radi: Izgradnjom novog korita rijeke Janje trajno prevenirali poplave i višemilionske štete

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za izgradnju osam kilometara korita Janje, osigurali 17 miliona KM uglavnom iz međunarodnih izvora i tako prevenirali materijalne štete koje su samo nakon poplava 2014. godine, u Janji procijenjene na 50 miliona KM.

Autor: N. Š. K.

Samo 2014. godine su, tokom velikih poplava u Bosni i Hercegovini koje su odnijele i ljudske živote, u Mjesnoj zajednici Janja, štete na poljoprivredi i stambenim objektima procijenjene na 50 miliona KM.

Lokalne vlasti Bijeljine, odnosno Janje, odmah nakon povlačenja vode hitno su pokrenule projekat izgradnje korita rijeke, dužine 8 kilometara.

Koštao je cijeli posao oko 17 miliona KM a novac su većinom osigurali iz međunarodnih izvora.

ODMAH ZASUKALI RUKAVE

Velika materijalna šteta u Janji bila je okidač lokalnim vlastima da već 2014. godine krenu sa izgradnjom korita, čime su trajno riješili eventualni problem poplava.

Mustafa Gradaščević,, predsjednik MZ Janja u vrijeme radova na izgradnji korita rijeke (Foto: NŠK/Megafon)

Odbornik u Skupštini Grada Bijeljina i tadašnji predsjednik MZ Janja, Mustafa Gradaščević, kaže za Megafon da su krenuli sa poslom odmah nakon što se voda povukla a štete dijelom sanirane.

„Zajedno sa gradskom upravom Grada Bijeljina pristupili smo izradi Projekta uređenja korita Janje jer su, ne samo 2014. godine već i 2010. godine, izlijevanjem rijeke načinjene ogromne štete poljoprivredi, odnosno, privredi ovog kraja te na stambenim objektima.

Samo izrada Projekta koji je uradila Direkcija za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina, koštala je 250.000 KM. Projektom je predviđena regulacija 8 kilometara korita, od ušća Janje u Drinu pa uzvodno 8 kilometara.

Eksproprijacija zemljišta je koštala oko 2 miliona KM. Nekoliko stambenih, pomoćnih i privrednih objekata morali smo ukloniti. Morali smo skloniti i jedan most.

Prva faza od 860 metara oko centra Janje bila je  najkomplikovanija dionica. Inicijalna sredstva je osigurala Turska razvojna agencija TIKA a dionica je koštala oko 4 miliona KM“, kaže Gradaščević.

Potom su od Svjetske banke osigurali još 4 miliona KM uz pomoć kojih je regulirano još 4 kilometra korita.

Rijeka Janja (Foto:NŠK/Megafon)

„Ostatak od 4 miliona maraka za dodatnih tri kilometra, od mosta u centru Janje do ušća u Drinu, koštao je oko 5 miliona KM“ navodi Gradaščević.

BEZ STRAHA OD NOVIH POPLAVA

Posljednja faza je finansirana novcem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) a ukupno je izgradnja korita Janje koštala oko 17 miliona maraka.

Međutim, u odnosu na štete koje su imali samo 2014. godine, ulaganja su zanemarljiva i što je najvažnije, ističe Gradaščević, prilikom nedavnih velikih poplava u određenim dijelovima Bosne i Hercegovine, u Janji su mogli mirno spavati.  

Ovaj tekst nastao je uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru(ima).

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.