Subota, 13 Aprila

Svečanost povodom Dana tuzlanskih jedinica: Gledajući s vremenske distance, doprinos branitelja još je veći

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U Tuzli je danas upriličena centralna svečanost obilježavanja Dana tuzlanskih jedinica. Položeno je cvijeće i odata počast na kompleksu spomen obilježja na Slanoj Banji, a u krugu Panonskih jezera održan je historijski čas i upriličen kulturno zabavni program.

Ovoj svečanosti prisustvovali su i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

(Foto: Press Vlade TK)

U svom obraćanju prisutnima premijer Halilagić je istaknuo značaj odbrane grada Tuzle  i refleksije koje je taj događaj imao na odbranu cijele Bosne i Hercegovine. Također, premijer je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su tuzlanske jedinice jedinstveno obilježavaju svoj dan.

„Uz ponos kojeg danas osjećam zbog brojnih datuma i djela koja su činjena za odbranu Bosne i Hercegovine, posebno mi je zadovoljstvo jer današnjim obilježavanjem radimo na ujedinjavanju, ukrupnjavanju praznika, čime svi ti praznici i povodi dobivaju veći značaj. To je politika koju moramo voditi i danas i ne samo kada su praznici u pitanju. Moramo se ujedinjavati, okupljati, sa istim onim motivima s kojim su se momci i djevojke okupljali tog 16. maja 1992. godine. S motivom očuvanja Bosne i Hercegovine. U tom procesu svi su dobrodošli, svi koji dijele viziju jedinstvene, cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine, za kakvu ste se izborili u prethodnom ratu“, kazao je Halilagić.

(Foto: Press Vlade TK)

Također kazao je i da, posmatrajući sa ove vremenske distance ono što su uradili branitelji 1992. godine, i upoređujući to sa dešavanjima danas, a sa kojima se može povući određena paralela, tek se onda može spoznati veličinu njihovih djela.

„Ukrajina se danas susreće sa sličnim scenarijem. Sličnim ali itekako različitim. Dok ste vi, ili dok smo mi, imali embargo na naoružavanje, danas se Ukrajini takmiče ko će dati više oružja, oruđa i municije. Vaše pobjede su time još i veće. Pokazali ste srce, hrabrost i odlučnost i na tome vam danas, kao neko ko je tada bio dijete, kažem veliko hvala“, riječi su premijera Halilagića, koji je danas posebnu zahvalnost izrazio službenicima policije koji su bili prva linija odbrane Bosne i Hercegovine.

(Foto: Press Vlade TK)

„Danas činimo značajne napore da upravo policijske strukture ojačamo, unaprijedimo i pokažemo policajcima koliko vrednujemo njihovo zanimanje“, zaključio je premijer Halilagić.

(Izvor: Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.