Četvrtak, 13 Juna

Strane investicije u TK (2): Kikanović: Potrebne jednostavnije procedure, manje nameta, uređena infrastruktura

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Infrastruktura, kako putna tako i sva ostala, izuzetno je bitna prilikom odabira lokacije investitora. Zbog toga je bitno raditi na infrastrukturnom jačanju poslovnih zona širom našeg kantona“.  

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Prema izvještaju Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) objavljenom u januaru 2022. godine, a u kojem su koristili podatke Centralne banke BiH (CBBH), u 2020. godini su direktna strana ulaganja iznosila 678.2 miliona KM ili 346.8 miliona eura.

Prema prvim preliminarnim podacima za period januar- septembar 2021. godine, strana ulaganja su porasla 65% u odnosu na prethodnu godinu i veća su od milijarde KM.

KRIZA JE I ŠANSA

Očigledno da vanjskopolitičke turbulencije i poremećaji na svjetskom tržištu ne znače nužno smanjenje stranih investicija, već u pojedinim slučajevima mogu da znače otvaranja određenih poslova s obzirom na potrebe tržišta i potražnje.

Tuzlanski kanton je industrijski razvijen centar, sa već razvijenim djelatnostima a u vrijeme globalnog trenda zaštite okoliša, razvoja proizvodnje hrane te razvoja turizma, veoma privlačan za strane investicije i novi kapital.

„Investitorima je prije svega važna politička, društvena i ekonomska stabilnost, ambijent koji garantuje neometano poslovanje. U Tuzlanskom kantonu imamo nekoliko značajnih velikih stranih ulaganja u industriju i u finansijski sektor. Investitorima je naročito bitno da procedure nisu prekomplikovane, da se registracija, dozvole i ostali investicioni poslovi mogu završiti u kratkom roku. Ovo su pitanja koja su bitna za sve one koji žele investirati, pokrenuti neki novi biznis, bez obzira da li je u pitanju strani ili domaći kapital“, kaže za Megafon Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Osim pravnog segmenta, određene lokalne zajednice su više poduzetničke, kaže Kikanović, jer ulažu u infrastrukturu te su privlačnije investitorima.

„Infrastruktura, kako putna tako i sva ostala, izuzetno je bitna prilikom odabira lokacije investitora. Zbog toga je bitno raditi na infrastrukturnom jačanju poslovnih zona širom našeg kantona“.  

Tuzlanski kanton je industrijski region i najviše stranih investicija je, prema podacima Privredne komore TK, pristiglo upravo u taj segment privrede. 

„U našem kantonu su bile neke velike strane investicije u hemijskoj industriji, u postojeće industrijske sisteme kroz uspješne privatizacije (Sisecam Soda Lukavac, Lukavac cement, Xella BH), ali i investicije u elektro i metalnoj industriji, obućarskoj, plastičnoj i ostalim. Bitno je spomenuti i finansijski sektor koji je u našoj zemlji uglavnom temeljen na stranim investicijama“. 

VAŽNA ULOGA LOKALNE ZAJEDNICE

Stvaranje povoljnog i stabilnog poslovnog ambijenta je ključ za privlačenje investicija kaže naš sagovornik a u tome je ključna i uloga lokalnih zajednica.

„Pojednostavljenje procedura, rasterećenje od nameta, uređenje infrastrukture i kvalitetna radna snaga zahtjevaju angažman svih nivoa vlasti od državnog do lokalne zajednice, ali i ostalih segmenata društva.

Komora ima dobru saradnju sa cjelokupnim komorskim sistemom. Unutar tog sistema se uvijek radi na pronalasku načina da se poboljša poslovni ambijent kroz bolja zakonska rješenja i druge ekonomske politike koje imaju za cilj lakše poslovanje i privlačenje investicija“, kazao je Kikanović.

(U nastavku serijala čitat ćete reportažu o Sisecam Soda Lukavac)

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.