Četvrtak, 13 Juna

„Slučajni prolaznik“ Božo Ljubić nije optimista glede BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Predsjedništvo i Glavno vijeće (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje u dijelu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini uživa kredibilitet važnog svehrvatskog tijela uprkos tome što su nevladina organizacija pa ne mogu imati posebnu institucionalnu snagu, početkom naredne sedmice održat će zajedničku sjednicu i razgovarati o problemima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Daleko je Sarajevo

Najavio je to danas u Mostaru predsjedavajući GV HNS-a u BiH Božo Ljubić (zastupnik Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskom Saboru) i u izjavi za medije „situaciju“ u BiH zbog kašnjenja formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou već okvalificirao kao krizu. Kazao je da nije optimističan kada su u pitanju procesi u BiH i za opise funkcionalnosti države citirao i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika (SNSD).

 „Predsjedavajući Predsjedništva kaže da je Bosna i Hercegovina propala, bivši Visoki predstavnik kaže da je ona na korak da postane propala, a sve su to stavke koje od ozbiljnih faktora traže da pristupe razgovorima o rješenju krize u BiH“, kazao je Ljubić.

Govoreći o kašnjenju formiranja vlasti ali i euroatlantskih integracija Ljubić nije rekao neistinu ali je vrlo licemjerno, umjesto u institucijama države, iz prikrajka iznositi kvalifikacije o ugledu države i efikasnosti procesa u BiH. Također je licemjerno živjeti i raditi u Hrvatskoj a p(r)ozivati odgovorne u BiH da pristupe ozbiljnim razgovorima, posebno kad se znaju razlozi neformiranja vlasti u BiH i kad se ima u vidu i da čelnik HNS-a Dragan Čović (HDZ BiH) u posljednje vrijeme rijetko i navrati u Sarajevo.

Stav koji će HNS zauzeti u ponedjeljak može se naslutiti ali kakav god bio, izuzev konkretnih akcija kao što bi, primjera radi, bila odluka da kadrovi HDZ-a BiH uprkos svemu sudjeluju u državnoj vlasti koju trenutno imamo i na taj način doprinesu funkcioniranju države i svih drugih procesa o kojima Ljubić govori, sve drugo je samo dolijevanje ulja na vatru.

HNS okuplja predstavnike brojnih političkih stranaka s hrvatskim predznakom i ličnosti koje godinama zauzimaju visoke funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH, pa su zbog te činjenice ali i odličnih organizacijsko – PR-ovskih manevara priskrbili javni ugled, ali valja još jednom podsjetiti da je riječ o organizaciji registriranoj u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine kao i stotine drugih udruženja građana, te da odluke HNS-a osim psihološkog i senzibilizirajućeg uticaja na hrvatsko glasačko tijelo nemaju nikakvu institucionalnu snagu.

Podsjećamo na Megafonov tekst koji ilustrira odnos ove organizacije prema zakonima države u kojoj su registrirani: Zašto HNS ne poštuje zakonsku obavezu podnošenja finansijskih izvještaja Ministarstvu pravde BiH?  

Što se Ljubića lično tiče, trenutni stanovnik (i) Hrvatske, član tamošnjeg Sabora i sudionik kreiranja državnog konteksta u susjednoj zemlji u kojoj prima platu, a koji je najmanje dvije decenije odlično živio od politike i dobro plaćenih pozicija u vlasti BiH, ponajmanje ima razloga za pesimizam i zabrinutost za sudbinu države BiH.

Status, karijere, novac

Posebno zato jer se u ovoj državi itekako poštuju njegova prava na dvojno državljanstvo, na slobodu kretanja, istovremeno sudjelovanje u političkom životu dvije države, na razvijanje porodičnih poslova u BiH, te prava njegove djece da rade na odgovornim poslovima u Bosni i Hercegovini, i što uprkos drugačijim političkim ukusima i očevim prioritetima, imaju okolnosti i šansu da grade diplomatsku karijeru i u svijetu predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu.  

Megafon.ba     

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.