Nedjelja, 21 Aprila

Zašto HNS ne poštuje zakonsku obavezu podnošenja finansijskih izvještaja Ministarstvu pravde BiH?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hrvatski narodni sabor (HNS) u Bosni i Hercegovini, čija je  Deklaracija o položaju hrvatskog naroda, posebno u dijelu kojim odbacuju presudu Haškog tribunala o udruženom zločinačkom poduhvatu, izazvala oštre reakcije javnosti, deklarativno ima snagu utjecaja na hrvatski narod i na javno mnijenje, ali formalno – pravno, riječ je o dokumentu udruženja građana koji ne proizvodi nikakve institucionalne efekte. 

HNS je registriran u Ministarstvu pravde BiH i u javnom je registru udruženja i fondacija BiH.

Međutim, sudeći prema registru javno dostupnih finansijskih izvještaja, u HNS-u sebi ipak daju povlašten status u odnosu na ostala udruženja i fondacije registrirane na državnom nivou.

Naime, pod pritiskom javnosti ali i s ciljem sprječavanja pranja novca i sumnjivih donacija udruženjima u BiH, Ministarstvo pravde BiH iniciralo je izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama, usvojene u državnom Parlamentu 2016. godine.

U obrazloženju donošenja novog propisa navedeno je da su neophodne zakonske izmjene „kojim bi se rad nevladinih organizacija učinio transparentnim i unaprijedio sustav prevencije u radu nevladinih organizacija u borbi protiv sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti“.

Ove izmjene ugrađene su u Član 5 Zakona o udruženjima i fondacijama BiH i propisuju da udruženja i fondacije, nakon što Federalnoj informatičkoj agenciji (FIA), poput svih drugih pravnih lica, dostave set godišnjih finansijskih izvještaja, iste te izvještaje moraju dostaviti i Ministarstvu pravde BiH najkasnije do 30. aprila tekuće godine za prethodnu poslovnu godinu, a kako bi bili objavljeni na web stranici Ministarstva i na taj način dostupni javnosti.

Međutim, uprkos zakonskoj obavezi, uvidom u javno dostupan registar izvještaja za 2016. i 2017. godinu koji sadrže izvještaje udruženja i fondacije koji su ispoštovali obavezu i dostavili dokumentaciju, nema finansijskog izvještaja HNS-a.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.