Ponedjeljak, Maj 16

Šetnja Tuzlom: Zelenilo u centru grada, Panonska jezera, uređena šetališta, parkovi i igrališta za djecu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zabilježili smo slike nekih od šetališta u Tuzli, od Skvera do Trga Slobode i dalje Korzom, kroz Centralni gradski park, do Panonike, Slane Banje, a bili smo i na Ilinčici. 

Autor: Nermina Šunj-Kušljugić

Ahitektura urbanog dijela Tuzle posljednjih godina ruši stereotipe o industrijskom gradu u kojem dominira beton i sivilo kako ga, zbog rudarsko-industrijske tradicije, percipiraju ljudi koji ne poznaju današnju Tuzlu.

Šetalište od Skvera prema Trgu Slobode (Foto: N.K./Megafon)

Panonska jezera i plaže u centru grada dobrim dijelom su razbili te stereotipe, ali Tuzla se kao malo koji grad može pohvaliti i pješačkim zonama, dječijim igralištima, šetalištima u samom centru grada, sportskim terenima, uređenim parkovima i izletištima na koja se, iz gradske vreve, pješice može stići za kratko vrijeme.

KORZO

Pješačka zona u centralnom dijelu Tuzle, počinje od Skvera u zapadnom dijelu centralne zone grada (kružni tok), pa preko Trga Slobode i Čaršijske česme, Korzom do kipova Meše i Ismeta (Meša Selimović i Ismet Mujezinović), a može se i produžiti do malog parka kod Cipelića.

Trg Slobode u Tuzli (Foto: N.K./Megafon)

Ko želi na Panoniku, ruta vodi kroz Centralni gradski park, zelenu oazu u centru grada.

Na web stranici Turističke zajednice Grada Tuzla navedeno je da je Tuzla grad sa najvećim parkovskim površinama u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski Korzo (Foto: N.K./Megafon)

Drveće u parku je odraslo i park je zbog uređenog zelenila i hladovine ljeti veoma posjećen, posebno od roditelja sa malom djecom.

Iz parka vode pješačke staze do Panonike, nadvožnjakom preko glavne sjeverne saobraćajnice.

IZ GRADSKOG PARKA NA PANONIKU

Slana jezera u centru Tuzle, građena su od 2003. do 2012. godine.

Centralni gradski park (Foto: N.K./Megafon)

Danas je kompleks panonskih jezera turistička atrakcija poznata izvan okvira Bosne i Hercegovine i statistike o posjećenosti domaćih i stranih turista već su prešle višemilionske cifre. 

Panonska jezera su turistički kompleks sam po sebi atraktivan i otvoren je za posjetioce i izvan ljetne sezone.

Panonska jezera (Foto: N.K./Megafon)

Zimi je na Panonskim jezerima atraktivno klizalište, veliko i malo, veliko za dobre klizače, a malo za početnike.

Kako se kroz kompleks Panonskih jezera zimi ne plaća ulaz, ova je ruta otvorena za šetače do sportsko-rekreacionog kompleksa Slana banja, a i dalje prema Trnovcu.

SLANA BANJA

Slana banja je tuzlanski sportsko-rekreacioni kompleks koji se ubraja u jedan od najprostranijih i najuređenijih parkova u BiH.

Šetalište na Slanoj banji (Foto: N.K./Megafon)

Pored šetališta, sadrži terene za tenis, košarku i mali nogomet.

U sastavu Slane banje je i Kuća Plamena mira, namijenjena kreativcima.

Dječije igralište an Slanoj banji (Foto: N.K./Megafon)

Unutar kompleksa Slane banje značajnu površinu zauzima i dječije igralište sa brojnim sadržajima za rekreaciju najmlađih.

IZLETIŠTE ILINČICA 

Izletnička lokacija na Ilinčici (Foto: N.K./Megafon)

Na drugoj, južnoj strani grada je izletište Ilinčica, sa kilometrima pješačkih staza, brojnim izletišnim lokacijama, četiri kilometra dugom biciklističkom stazom, a završavaju se i radovi na uređenju Doma prirode.

Dom prirode na izletištu Ilinčica (Foto: N.K./Megafon)

Kada se uređenje kompleksa završi, Tuzlaci će pored već poznatog Vidikovca imati još dva takva mjesta s kojeg se Tuzla vidi kao na dlanu.   

Vezani tekst:

Turistički potencijali TK (3) Maid Porobić: Priča o turizmu u Tuzli krenula je od ideje Panonskih jezera

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.