Četvrtak, 13 Juna

SDA i HDZ BiH bit će izborni pobjednici u Federaciji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Iz brojnih i svakodnevnih kalkulacija o mogućim kandidatima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iz građanskih političkih opcija, nazire se opasan prelazak krajnje crvene linije do koje taština i borba za lično dobro smije „naguravati“ ideju socijaldemokratije.

Bitka za politički prestiž

Uostalom i činjenica da se jedino govori o kandidaturama za Predsjedništvo, a ne i o mogućim kandidatima za najvišu zakonodavnu vlast u zemlji, a što je za život građana BiH suštinski i mnogo važnije nego poredak u Predsjedništvu, dovoljno govori u kojem će pravcu ići ovogodišnja izborna utrka.

Čini se da ljevica još uvijek nije spoznala da nije dovoljno s malih ekrana pričati narodu lijepe priče o bratstvu i jedinstvu, građanstvu, o krivici nacionalnih stranaka za sve loše što nas je snašlo, obećavati promjene preko noći, već da se treba ujediniti i zasukati rukave pa te iste „krive snage” najprije zbaciti s političkog trona.

A nije to danas nimalo jednostavan posao.

Građanska opcija u BiH je oslabljena zbog rascjepkanosti i valja je sad okrupniti. Ali kako preko noći i s istim glavama prevazići razloge zbog kojih su se uopće i razilazili?

Istovremeno, SDA i HDZ BiH imaju kontinuitet u vlasti i jaku i razgranatu stranačku infrastrukturu. Oni imaju moć i kroz svoje kadrove na svim pozicijama u vlasti, javnom sektoru, pravosuđu, obrazovanju, privredi.

Pisali smo već ( ‘TA ĆE DARVIN: Samo u BiH vlast bira glasače) o SDA konceptu koji funkcionira već duže od dvije decenije.  

Pisali smo i o tome kako HDZ BiH uspješno igra na kartu nacionalnih osjećaja Hrvata (SPIN SE SPINOM IZBIJA: Bravo maestro Čoviću!) i uspješno mijenja teze o razlozima odlaska Hrvata iz BiH.

Bosanskohercegovačka ljevica, ako ona suštinski zaista postoji, kalkulira i s teorijama da su bh. nacionalne političke opcije, „opcije prošlosti“ jer nisu po mjeri nekih evropskih i međunarodnih krugova.

Je li onih evropskih i svjetskih krugova u kojima danas hara radikalna desnica?

Ako već obećavaju promjene i preuzimanje vlasti, otvorenim „gađenjem“ prema svemu što ima nacionalni predznak šalju poruku da ne razumiju posve bosanskohercegovačku realnost u kojoj ni pojam građanski nije još uvijek shvaćen u pravom smislu.

Poručuju i da s takvim stavom ne bi baš uspješno funkcionirali s potencijalnim koalicionim partnerima.  

Naša izborna stvarnost ne poznaje kategoriju apsolutnih pobjednika. Da bi se donosile odluke, izglasavali zakoni, odlučivalo o životu građana, potrebno je  potisnuti lične netrpeljivosti, taštinu i uskostranačke interese i sarađivati s kolegama iz omraženih političkih redova.

Valja i prestati potcjenjivati inteligenciju glasača, posebno onih što apstiniraju od glasanja, jer im izbori nisu puko i formalno zaokruživanje bilo čijeg imena na listiću, nego odgovorno davanje legitimiteta nekom ko će im krojiti kapu.

Nema ponuđenih alternativa

Svake predizborne kampanje vojska se stranačkih PR-ovaca, nevladinog sektora, međunarodnih organizacija fokusira na buđenje „apstinenata“, jer se vjeruje da bi njihovi glasovi mogli donijeti promjene.

Premalo je ponuđenih alternativa iz ljevice, a što je sasvim dovoljno za tezu da bi procenat izlaznosti glasača u oktobru mogao biti i manji nego ranije.

A to znači da u Federaciji BiH, SDA i HDZ BiH mogu da odahnu.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.