Ponedjeljak, 22 Aprila

SATIRA(NJE) Opsadno stanje u Zenici, penzioneri provalili u zatvor!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hiljade razjarenih penzionera, s koferima u rukama, jutros su okružili zidine zeničkog zatvora s namjerom da uđu u zgradu, istjeraju zatvorenike i zauzmu njihove ćelije, javlja nam s lica mjesta reporter TV „Odskočne vijesti“,  Hari Jesmezapalo. Kazao je da je situacija dramatična i da su penzioneri  već provalili policijski kordon, te preskočili i bodljikavu žicu postavljenu na ulazima u zgrade.

Iz KPZ-a u Zenici svim je policijskim agencijama u zemlji odaslan paničan apel za brzu pomoć u osiguranju zatvora, osoblja, ali i zatvorenika!

„Situacija je dramatična, molimo sve nadležne da hitno pronađu način kako bi specijalci iz svih dijelova zemlje u Zenicu stigli isključivo helikopterima, jer je grad potpuno blokiran. Svakodnevno pristižu desetine hiljada penzionera iz svih gradova BiH. Magistrala i autoput su potpuno blokirani automobilima, autobusima, ali i biciklima“, upozorio je vlasti direktor zatvora Mujo Bubregulojić.

Iz Bihamka, također, apeliraju na građane da ne kreću na put prema Zenici, osim ako neće putovati biciklom.

Kako iz razgovora s jednom penzionerkom, čiji je identitet poznat redakciji, saznaje reporter TV „Odskočne vijesti“, na ovaj korak su se penzioneri odlučili prije nekoliko dana na tajnom sastanku u Sarajevu.

Prethodno su, nezadovoljni  radom svog rukovodstva, javno pred sjedištem Udruženja, predsjedniku Hoćki Ljubopiviću zapalili kravatu.

„Četeres godina sam ja rmbačila, zašta!!!!? Evo ne pijem one žute tablete za pritisak ima četiri godine. Nemam para da kupim. Ako sad havreknem, nek mi ovi ovdje fino plate dženazu, jer nemam para ni da umrem. Ne idem odavde dok mi se ne da pravo nekog zatvorenika. Ma, hoću i ja jednom da se najedem k'o žena! Hoću tri obroka dnevno, s mesom, hoću i ja puding za desert. Kažu, zatvorenici imaju pravo i na šampon prema tipu kose, pa imam i ja perut jbm mu majku. Evo sam se na onu žicu ogrebala i kad će me primiti porodični ljekar? Kad? Čekam na ultrazvuk koljena sedam mjeseci, a njima ljekar dođe odmah kad treba. Vazda im kablovska radi, ne plaćaju ni RTV taksu a niko ih ne ganja po sudu, vazda vode imaju, čitaju novine džabe, a ja moram da virim ljudima preko ramena jer nemam marku za novine. Ja prestala da pušim jer nemam para, oni puše ko ćire“, izjavila je našem reporteru jedna od penzionerki, koja je iz Sarajeva stigla autobusom, a ponijela je kofer osnovnih stvari kako bi se odmah mogla smjestiti u neku od ćelija.

Reporter TV „Odskočne vijesti“ javlja da je jedan od penzionera koji hrle prema zatvorskim zidinama udarcem štakom lakše povrijedio zatvorenika.

Vidno revoltiran događajem, povrijeđeni je novinaru kazao kako ga je povreda samo učvrstila u vjeri da svoju ćeliju brani do posljednjeg daha.

„Šta ‘oće ovi, nestalo im tableta pa im ja kriv. Ja sam pošteno odležao prvih 19 godina kazne, fino sam se pokajao, što sam ubij'o, ubij'o. Ja sam sad drugi čovjek. Radim, zarađujem, puno čitam. Doduše, nekad nam bubrege oderu kad idemo kopati temelje za podzid oko vikendice onog „guzonje“, ali nije to često, i samo ne smijemo pričati o tome. Inače, fino nas paze, ali ja sam to zaslužio. To je moje ljudsko pravo. Ja svoju ćeliju ne dam! Ma branit ću je životom ako treba“, kazao je novinaru zatvorenik Stipo Sadsamivjernik.

Kako naš reporter nezvanično saznaje, uskoro bi mogli uslijediti pregovori penzionera sa zatvorskim vlastima. Penzionerima bi navodno bilo ponuđeno da će, ukoliko se mirno raziđu, dobiti deset posto od svih prava koja imaju zatvorenici u Zenici. Navodno je ova ponuda kod penzionera dočekana s oduševljenjem, jer bi im itekako poboljšala životni standard. Naš reporter će se uskoro javiti s najnovijim vijestima.

 

* Napomena: Tekst je satiričnog karaktera i ima za cilj ukazati na veoma loš socijalni status penzionera u Bosni i Hercegovini

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.