Nedjelja, Januar 29

Prilika za nezaposlene u TK: Kantonalna privredna komora pokreće program obrazovanja odraslih za deficitarna zanimanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministarstvo obrazovanja TK je izdalo Rješenje Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla nakon čega mogu vršiti neformalno obrazovanje odraslih. 

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Odlazak mladih, odnosno educiranih radnika majstorskih zanimanja u inostranstvo i u Tuzlanskom kantonu je ostavilo veliku prazninu i problem poslodavcima u pronalaženju kadrova. Nedostaje uglavnom stručnih zanimanja zbog čega je i Vlada TK posljednjih godina intenzivirala obrazovnu politiku koja ohrabruje mlade da upisuju škole zanatskih zanimanja, stipendiranjem i povezivanjem s poslodavcima nakon završenog školovanja.

IZDATO RJEŠENJE MINISTARSTVA

Kantonalna privredna komora Tuzla se uključila u rješavanje ovog problema u privredi, a rezultat je da su od početka ove godine obaviješteni od Ministarstva za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona da su zvanično ispunili sve potrebne uslove za neformalno obrazovanje odraslih. Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona utvrdilo je to izdavanjem “Rješenja o ispunjenosti uslova za rad organizatora obrazovanja odraslih”.

(Foto: Izvor internet stranica kantonalne privredne komore Tuzla)

U Privrednoj komori za Megafon su kazali da čekaju i da im Rješenje bude zvanično uručeno nakon čega mogu krenuti u aktivnosti. A to podrazumijeva najprije obilazak i razgovore u kompanijama u TK te prikupljanje podataka o tome koji im kadrovi nedostaju te u kojim oblastima radnicima nedostaje praktične obuke.

U saradnji sa Službom za zapošljavanje TK istražit će, rečeno nam je, da li ima zainteresiranih za prekvalifikacije te bi kroz određene programe izvršili edukaciju kadrova za određene zanatske poslove.

Radit će to uz pomoć mentora, stručnjaka iz raznih oblasti koji bi osim teoretske obuke bili angažirani i za izvođenje praktične obuke sa polaznicima u programu neformalnog obrazovanja odraslih, rečeno je Megafonu iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

VEZANI TEKSTOVI MEGAFONA: 

Bez zanata nema ni kravata (1) Mevludin Bijesović, vlasnik firme Tem Color: Djeci bi bilo draže učiti na radilištu nego sjediti u učionici

Bez zanata nema ni kravata (2): Učenici deficitarnih zanimanja imaju stipendije i uvjete za praktičnu nastavu

Bez zanata nema ni kravata (3): Najtraženije prekvalifikacije za varioca

Bez zanata nema ni kravata (4): U Rudniku Banovići radnike deficitarnih zvanja osiguravaju stipendiranjem srednjoškolaca

Bez zanata nema ni kravata (5) Moler Aldin Ibrahimović: Moguće je da zaradim više nego državni službenik koji ima više škole od mene

Bez zanata nema ni kravata (6) Vejzović, vlasnik vodoinstalaterske firme: Moramo „kupovati radnike“

Bez zanata nema ni kravata (7): Adem Hajdarević, jedini muški krojač u Tuzli

Bez zanata nema ni kravata (8) Priča o firmi koja ima stalno otvorene konkurse za nova radna mjesta

Bez zanata nema ni kravata (9) Ministar Omerović: Pripremamo nove nastavne planove i programe

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.